AKSEKİ Antalya’nın Toros dağları üzerinde kurulmuş olan ilçesidir. İlçe Antalya’ya bağlı olmasına rağmen uzaklığı 155 km uzaklıktadır ve özellikle Konyaya yakın konumda bulunur. Eski adı Marla olan ilçe Roma, Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapmıştır. İlçede çok sayıda mağara, vadi ve yayla olmasının yanında geçmişe tanıklık etmemizi sağlayan çok önemli antik kentler bulunmaktadır. Bölgedeki antik kentler yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. İşte o antik kentler…

 

1-      Kagrai Antik Kenti

Antalya'nın Akseki ilçesinde bulunan Kagrai Antik kentinin geçmişinin yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Roma dönemi medeniyetlerine ev sahipliği yapan antik kentin, Zeus tapınağı olarak inşa edildiği düşünülüyor. Kadın figürü allığı ve birçok desenli taşıyla dikkati çeken tarihi alan günümüzde birçok yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor.

Kagrai Antik Kenti'nde ilk arkeolojik saha çalışmaları ise 1816'da Otto Von Richter tarafından gerçekleştirilmiş. Yapılan çalışmalar sonucunda kentte milattan sonra 1. yüzyıla ait kalıntı ve kitabeler bulunduğu bilinenler arasında. Ayrıca Antik kentte bulunan ve Pisidialılar tarafından yaptırılan Zeus tapınağının bölgenin en eski yapılarından biri olma niteliğine sahip.

 Koruma kurulu tarafından 2002 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen bu alandaki buluntuların bir antik yerleşimden ziyade, Roma döneminden kalma bir tapınak mezar olarak adlandırılmış olabileceği söyleniyor. 

2-      Erymna Antik Kenti

Erymna, Antalya ilinin Ormana Köyü ile Ürünlü Köyü arasında bir tepe üzerinde bulunan antik kent. Erymna, bölge olarak hem Pamfilya hem de Pisidya'da yer alan bir antik kent. Akseki'nin 18 km batısındadır.

Mevcut kalıntılar çok sınırlıdır. Akropol tepesi sivridir, ancak yüksek değildir; eteklerinde çok büyük taşlardan inşa edilmiş sütunlu bir binanın temelleri vardır. Bunun dışında köyde sadece bir lahit ile buranın kimliğini saptayan yazıtı da içeren çeşitli mimari taşlar vardır.

Burada kente ait çeşitli kule ve kale kalıntıları dikkat çekicidir. Fakat burada gün yüzüne çıkarılmamış pek çok kalıntı bulunduğunu bölge halkından dinlemek mümkün. ‘Ormana’ köyünün isminin de ‘Erymna’dan geldiği söyleniyor, ancak kazı yapılmamış bir antik kent olduğu için hakkında bilgi bulmak neredeyse imkansız. Yalnızca bir lahit, bir yazıt ve mimari bir yapıdan kaldığı belli olan taşlardan oluşan kalıntıların yanı sıra, Ormana Köyü içerisindeki tepelerden birinin de antik kentin nekropolü (mezarlığı) olduğu biliniyor. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin