Buluşma kapsamında düzenlenen çalıştayda, mesleki gelişim ve gazeteciliğin geleceği, dijitalleşme ve yapay zeka kavramları tartışıldı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman moderatörlüğünde yapılan çalıştayda Prof. Dr. Levent Eraslan 'Sosyal medyanın geleneksel gazeteciliğe etkisi', Prof. Dr. Zakir Avşar 'Güncel olaylar ışığında medyada etik duruş', Zafer Küçükşabanoğlu 'Medyada yapay zeka' ve İsmail Bayazıt 'Big data' konularında bilgi verdi.
Buluşma kapsamında gerçekleştirilen ödül töreninde 7 kişi ve kuruluşa ödül verildi. Törene,
Bahreyn Prensesi Fajer Al Khalifa, Gagauzya Özerk Yönetimi Başkanı Evghenia Gutul, 22'nci dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Bülent Arınç, gazetecilin çok önemli bir meslek olduğunu belirterek, “Gazeteci arkadaşlarımız pek çok maddi sıkıntılar yaşıyor. Hem araştırmacı gazetecilik, hem muhabirlik, hem yazarlık çizerlik yapıyor ve bugün hala eski ehemmiyetini koruyor. Şüphesiz gazeteciler kendilerini saygın bir hale getirmek zorundalar, gazeteleriyle beraber. Yalan yanlış haber yapanları aralarından uzaklaştırmalılar" dedi. Sosyal medya konusuna da değinen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sosyal medya sorumsuz bir alan haline geldi. Birkaç gün evvel bir partinin genel başkanı ve belediye başkanı hakkında yazılan çirkin, seviyesiz, ahlaksız ve utanmaz bir haberin nelere yol açtığını çok acı bir şekilde görüyoruz. Bunlar beğenilmemeli ve bunlardan bütün irtibat kesilmelidir. Bunu kendi içimizde yapmalıyız. Eğer bunu kendi içimizde yapamazsak, birtakım siyasetçiler gazeteleri ve gazetecileri hedef gösterir. Gazetecileri eleştirmek noktasında maalesef hakarete maruz bırakabilirler."
Gagauzya Özerk Yönetimi Başkanı Evghenia Gutul ise konuşmasında, Gagauzya'nın aralık ayında 30'uncu kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını hatırlattı. Gagauz halkının barışsever ve işbirliğine açık olduğunu söyleyen Gutul, buna karşın son yıllarda büyük devletlerin yaptıklarının sonuçlarını küçük ülkelerin çocukları canlarıyla, kanlarıyla ve sağlıklarıyla ödediğini vurguladı.
Bugün Gagauzya'da yaşanan sorunların kaynağının büyük devletler olduğunu ve ülkesinin statüsünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığını aktaran Gutul, “Bu, bugün yaşadıklarımızın sebebidir. Biz, halklarımıza saygı temelinde işbirliği içerisinde sorunları çözmek için çalışıyoruz. Bu sadece benim çalışmalarıma değil, bütün Gagauz halkının hizmetlerine de saygıdır. Biz işbirliği içerisinde huzurla yaşamak istiyoruz. Gagauzya Özerk Cumhuriyeti'nin 30 yıllık tarihinde en büyük zorluklar şimdi yaşanmaktadır. Moldova devleti açıkça Gagauz Özerk Cumhuriyeti'nin statüsünü yok etmeye çalışıyor. Moldova'daki bir siyasi parti dışarıdaki devletlerden yardım alarak Gagauzya Özerk Cumhuriyetini lağvetmeye çalışıyor. Bize Türkiye yardım ediyor ve insanlarımızın radikalleşmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz" dedi.
Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim de konuşmasında, medya buluşmasına 30 ülkeden ve Türkiye'nin 60 ilinden katılım olduğunu ifade etti. Son dönemde dünyada barış yerine savaşın hakim olduğunu aktaran Dim, “Yarın itibarıyla 1 yıl olacak Gazze'de bir dram yaşanıyor. İnsanlık dramı yaşanıyor. İsrail denen bir terör devleti orada yaşlı, genç, çocuk bebek demeden herkesi katlediyor. Şu ana kadar 50 binden fazla masum Filistinliyi katletti. Ne acıdır ki, Türkiye dışındaki İslam ülkeleri sessiz. Bu konuda, 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' hareket tarzındalar. Beni en çok üzen bu. Avrupa'yı, ABD'yi anlayabiliyorum, İsrail ile bağları var ama İslam ülkelerini anlamakta zorluk çekiyorum" diye konuştu.
Toplantıya katılan Filistinli gazeteci Zahir Elbek, “7 Ekim'den beri yapılan İsrail saldırılarında 55 bin Gazzeli şehit oldu. Sadece 1 yılda 55 bin şehit. Bu şehitlerin 18 bini masum çocuk, 13 bin kadın ve annedir. 174 meslektaşımız, gazeteci görevini yaparken, çalışırken şehit oldu" dedi.
Törende Gagauzya Özerk Yönetim Başkanı Evghenia Gutul'a Küresel Diplomasi Ödülü, Filistinli Gazeteci Zahir Elbek'e Küresel Gazetecilik Ödülü, Gazze'den yayın yapan Al Aksa TV'ye Küresel Medya Ödülü, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'a Türk Dünyası Ödülü, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu'na Küresel Spor Ödülü, Zafer Küçükşabanoğlu'na Küresel İnovasyon Ödülü ve gazeteci Yavuz Donat'a Meslek Onur Ödülü verildi.