Alanya, kuzeyde Toros Dağları ve güneyde Akdeniz ile çevrelenmiş, küçük ama tarih boyunca ilgi gören noktalardan biri olmuştur. Kadı İni Mağarası içinde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde Alanya’nın tarihinin Üst Paleolitik döneme kadar uzandığı belirlenmiştir ve bu MÖ 20.000 yıllarına işaret etmektedir.  Farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Alanya topraklarında, geçmişten günümüze gelmeyi başarmış birçok eser bulunmaktadır.

1-      Lotape (Aytap) Antik Liman Kenti

Tarihi bir atmosfer içinde muhteşem bir deniz ve muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Kentin içerisinde; akropol, nekropol, kilise, hamam ve cadde bulunmaktadır ancak bu yapılar büyük oranda tahribata uğramıştır. Diğer antik kentlere oranla daha az hasarla günümüze  kadar gelmiştir. Şehir Selefkiler kralı Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kral burayı Karısı Iotape’nin adına yaptırmıştır. Kendisi MS 38 ile 72 yılları arasında yaşamıştır.

2-      Syedra Antik Kenti

Kurulduğu ilk günden bugüne ulaşabilen anıtsal kapı, su sarnıçları gibi önemli kalıntılar görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir. Hamam, vaftiz mağarası gibi yerler de antik kentin önemli kalıntılarındandır. Syedra Antik Kenti, Alanya’ya 23 km mesafede bulunan önemli antik noktalardan biridir. Gerçekleştirilen kazılar neticesinde bölgenin tarihinin 7. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Kentte 13. yüzyıla kadar yerleşimin devam ettiği tahmin edilmektedir. Kentin çevresinde hala izlerine rastlanan devasa surlar oldukça ilgi çekicidir.

3-      Laertes Antik Kenti

Laertes, Alanya’nın 25 kilometre doğusunda Toroslar’da bir vadi ağzında yükselen yamacın eteğinde kuruludur. Kent, Antik Çağ’da Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgenin içindedir. İç kesimde olmasına karşın kentin limanı da vardır.

Laertes’te MÖ 7. yüzyıla ait ve üç yanı Fenike dilindeki yazıt bulunmuştur. Bulunan yazıt günümüzde Alanya Müzesi’nde sergilenmektedir. Kentin günümüze kadar gelen önemli kalıntıları; Agora, exedra, hamam, sarnıçlar, tiyatro, evler ile İmparator Claudius’a, Apollon’a ve Zeus Megistos’a ait tapınaklardır.   HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin