ÖZEL HABER

Albinizm Farkındalık Günü

‘Dünya Albinizm Farkındalık Günü’ olarak belirlenen 13 Haziran’da, binlerce albinizmli insanın uğradığı toplumsal şiddete dikkat çekildi

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), albinizmli bireylerin uğradığı ayrımcılığı ve toplumsal şiddeti sonlandırmak ve bu genetik rahatsızlığa ilişkin küresel çapta farkındalık oluşturmak amacıyla 13 Haziran'ı ‘Dünya Albinizm Farkındalık Günü’ ilan etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayımlanan Albinizm Raporu'nda resmi olmayan verilere göre, Dünyada her 17 bin kişiden biri albinizmle yaşıyor. Türkiye’de ise 3 bin – 4 bin albinizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Hindistan'da yaklaşık 150 bin, Çin’de ise 90 bin albino bulunuyor. Yaklaşık 60 milyon kişinin yaşadığı Tanzanya’da her 1400 kişiden biri albino doğuyor. Ayrıca Afrika’da görünümlerinden dolayı dikkat çeken albino bireyler, ayrımcılık ve şiddet olaylarına da maruz kalıyor. Büyü gibi ritüeller için albinizm doğan kişiler katlediliyor.

ALBİNİZM NEDİR?
Albinizm, vücuttaki melanin üretiminde soruna yol açan çeşitli durumlar sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Albinizm hastalığının adı Latince beyaz anlamına gelen ‘albus’ kelimesinden türemiştir. Dilimizde hastalık için albinizm veya albinos tanımları kullanılır. Albinizm hastalarına ise albino adı verilir. Albinizmde hastaların saçları, gözleri ve derilerindeki renk eksikliği en dikkat çekici bulgulardan biridir. Ancak renk eksikliği her zaman çok belirgin olmayabilir. Albinolar güneş ışığına karşı çok hassastır. Bu nedenle de cilt kanserine yakalanma riskleri yüksektir.

GÖRME SORUNU YAŞANIYOR
Albinizim hastalarının en çok şikâyetçi olduğu konulardan bir tanesi de görme sorunu yaşamalarıdır. İleri derecede görme sorunu yaşayan hastaların aynı zamanda istemsiz göz kası hareketliliği yaşadıkları da bilinir.  Albinizm hastalığı görme sorunlarına sebebiyet verdiği için engelli oranı olarak kabul görüyor. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN