Türkiye'de yüksek enflasyon, 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan ekonomi yönetiminin sıra dışı politikalar izlemesine yol açtı. Enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uygulanan sıkı para politikalarına ek olarak, maliye yönetiminde de kapsamlı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden biri, altın ithalatına getirilen kota uygulaması oldu. Bu düzenleme, özellikle çeyrek, gram ve cumhuriyet altınlarında işçilik ücretlerinin önemli ölçüde artmasına ve alım-satım işlemlerindeki makas aralığının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Altın türlerinde işçilik maliyetlerinin yükselmesi, sektördeki fiyat artışlarını hızlandırırken, altın alım-satım işlemlerinde de fiyat farklarının genişlemesine yol açtı. Bu durum, kuyumculuk ve mücevherat sektöründe önemli tepkilere neden olmuştu.

'HİÇ KUSURA BAKMAYIN' DEMİŞTİ
Altın ithalatına getirilen kota uygulaması, mücevherat ve kuyumculuk sektöründen büyük tepki almıştı. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada bu tepkilere karşılık vermişti. Bakan Şimşek, uygulamanın devam edeceğini şu sözlerle açıklamıştı: "Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz."

YENİ YILDA KALKIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 250 baz puanlık faiz indirimi ile ekonomide normalleşme süreci hız kazanırken, 2024'te atılacak önemli adımlardan biri de altın ithalatına yönelik kota uygulamasının sona erdirilmesi olacak. Bakan Şimşek, son yapılan toplantılarda bu değişiklik için hazırlık talimatı verdi. Altın ithalatına getirilen kota uygulamasının, özellikle istismar vakalarında artışa yol açtığı ve ekonomideki normalleşme adımlarına aykırılık oluşturduğuna dikkat çeken ekonomi yönetimi, 2024'ün Ocak ayında bu kısıtlamaları kaldırmayı planlıyor. Altın ithalatına yönelik kota uygulamasının kaldırılması, gram, çeyrek ve tam altın gibi popüler altın türlerinde işçilik masraflarını düşürebilir. Bu gelişme, alım-satım fiyatları arasındaki makasın daralmasına ve piyasadaki fiyatların daha rekabetçi hale gelmesine yol açabilir. Uzmanlar, alınacak kararın, altın fiyatlarının stabilizasyona girmesine olumlu etki yapacağı görüşünde.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK