SAĞLIK

Ameliyatsız safra taşı tedavisi

Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan uygulanan ERCP yöntemi ile safra kanalındaki taşlar sorun olmaktan çıkıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Duman, ERCP'nin (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi) safra kanalları ve pankreatik kanalın hastalıklarına teşhis ve tedavi etmek için kullanılan ileri bir endoskopi yöntemi olduğunu belirtti.  
Uzm. Dr. Duman, normal endoskopiden farklı olarak, ERCP'nin safra kanalları ve pankreatik kanalın incelenmesinde radyolojik tekniklerle birlikte özel bir endoskopi yöntemi olduğunu vurguladı. Bu yöntemin safra kanalındaki taşların tedavisinde sıkça kullanıldığını dile getiren Uzm. Dr. Duman, hastaların bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş ve sarılık gibi belirtilerle geldiği durumlarda ERCP'nin safra kanallarına girilerek taşların çıkarıldığını açıkladı. 
 
  “Safra kesesindeki taşları ERCP ile kanala düşürüyoruz” 
  ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi), safra kanallarının ve pankreatik kanalının hastalıklarına teşhis ve tedavi etmede kullandığı ileri bir endoskopi yöntemi olduğuna değinen Uzm. Dr. Adil Duman, “Normal endoskopiye göre farklı bir yöntemdir. Gastroskop veya kolonoskop dediğimiz endoskopi yöntemleri sindirim sistemi lümenlerini incelemek için kullanılmakta iken, ERCP özel bir endoskopi ile radyolojik tekniğin de kullanıldığı safra ve pankreatik kanalının, bir opak madde verilerek içerideki görüntünün ekrana yansıtılmasıdır. ERCP’yi en sık safra kanallarının taşlarında kullanırız. Safra kesesindeki taşlar kanala düşer bu da hastayı bize bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, sarılık gibi şikâyetlerle gelmesine neden olur. Böyle bir durumda ERCP ile safra kanallarına girerek, on iki parmak bağırsağına açılan toplu iğne başı kadar çok küçük bir papilla dediğimiz delik açılır ve buradan endoskopun içinden özel kateterler göndererek, safra kanalına girip taşı, on iki parmak bağırsağına düşürmemizi sağlar” dedi. 
 
  “Başarı oranı yüksek olduğu için ERCP ilk tercih” 
  Taş dışında, safra kanalı ve pankreas kanserlerinde veya safra kesesi ameliyatlarından sonra kaçak durumunda kullanılan bir teşhis ve tedavi yöntemi olduğunun altını çizen Duman, “ERCP’nin alternatif işlemi de vardır. Bu da cerrahidir. Ancak cerrahi, ameliyat sonrası hasta konforu hem komplikasyonları açısından zor bir işlemdir. Bu bölgenin anatomisi, cerrahi açısından da güçtür. Bu nedenle mümkün olduğunca ERCP ile halletmeye çalışırız. Hem başarı hem de komplikasyon azlığı açısından ERCP ilk tercihtir ”diye konuştu. 
 
  “Görüntü alma işlemi ortalama 15-20 dakika sürer” 
  ERCP’nin, 8 saatlik bir açlık sonrası genellikle hasta uyutularak yapıldığına değinen Duman, “Ağızdan endoskopla girilir. Yemek borusu, mide ve hemen sonra 12 parmak bağırsağında safra ve pankreas alanına açılan papilla bölgesi bulunur. Endoskopin içinden ince kateterler ile papilladan girmek istediğimiz bölgeye safra kanalı ve ya pankreatik kanala girilir. Ortalama 15-20 dakika ile 1 saat arasında bir işlemdir. Görüntü alma işlemi 15-20 dakika sürer. Eğer burada büyük taş gibi çıkarılması zor, bizi uğraştıracak bir problem varsa 1 saate kadar uzayabilir” diye aktardı. 
 
  “ERCP, günü birlik yapılabilen bir işlemdir” 
  ERCP’nin başarı yüzdesinin yüksek olduğuna değinen Uzm. Dr. Duman, bu konuda eğitim almış uzman bir gastroenterolog ile iyi donanımlı bir ünitede yapıldığı takdirde ERCP işlemi ardından hastayı 6-8 saat tuttuktan sonra taburcu edebildiklerin altını çizdi. Uzm. Dr. Duman, “Komplikasyonlar nedeniyle çoğu merkez ERCP sonrası 1 gün kadar hastanın bir şikâyeti olmasa dahi takip etmeyi uygun bulabilir. Aslında günübirlik yapılabilir bir işlemdir” diye sözlerine son verdi.