Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, son haftalarda yaşanan ani sıcaklık değişimlerinin tarım ürünleri üzerindeki etkisini değerlendirdi. Birkaç hafta önce zirai don uyarılarının yapıldığını hatırlatan Top, şu an sıcaklıkların 20 dereceye ulaştığını belirterek, bu ani değişimlerin tarım ürünlerinde ciddi zararlara yol açtığını söyledi.

‘LİMON, PORTAKAL, AVOKADO AĞAÇLARI DONDU’
Son yılların en sert soğuklarının yaşandığını belirten Ali Top, özellikle gece saatlerinde sıcaklıkların -7 dereceye kadar düştüğünü ifade etti. “Birçok bölgede limon, portakal ve avokado ağaçlarının tamamı dondu” diyen Top, üreticinin büyük kayıplar verdiğini vurguladı. Adana ve Mersin’de de büyük zararlar yaşandığını belirten Top, bölgedeki Ziraat Mühendisleri Odası şube başkanlarıyla görüştüğünü ve onların da ciddi kayıplardan bahsettiğini söyledi. “İnanılmaz derecede zarar var şu anda. Dalında limonlar, ağaçlarıyla beraber dondu. Üreticilerimiz ellerindeki ürünlerin çoğunu artık satamaz hale geldi. Satılabilse bile birinci kalite olarak satılması mümkün değil” diye konuştu. Antalya’nın iç kesimlerinde de büyük kayıpların yaşandığını belirten Top, “Çandır’ın arka tarafları, Alacami, Pıynarcık, Abdurrahmanlar gibi bölgelerde çok sayıda narenciye bahçesi don zararına uğradı” dedi.

‘DONAN DONDU, DONMAYAN ERKEN UYANACAK’
Ani sıcaklık değişiminin don zararı dışında da riskler barındırdığına dikkat çeken Top, “Donmuş olan ağaçlar zaten zararını gördü ama donmayanlar şu an sıcaklık nedeniyle erken uyanacak. Eğer Nisan’ın ilk haftasında bir soğuk dalgası daha gelirse, erken açan çiçekler büyük zarar görecek” ifadelerini kullandı. Özellikle dut, erik ve badem gibi meyve ağaçlarının bu durumdan etkilenebileceğini belirten Top, “Mart sonunda bir soğuk dalgası gelirse, erkenden açan çiçeklerin tamamı kuruyacak” dedi.
Ali Top

'PAZARLARDA FİYATLAR YÜKSELECEK'
Bu zararların kaçınılmaz olarak tüketiciye de yansıyacağını ifade eden Ali Top, “Limon üreticisi elindeki ürünü satamayacak. Pazarcılar ise ‘Antalya’da don oldu, Çukurova’da don oldu’ diyerek fiyatları artıracak. Hem üretici hem tüketici zarar görecek” diye konuştu. Fırsatçılığa da dikkat çeken Top, bu tür fiyat artışlarının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Denetimler yeterli olmazsa fırsatçılar devreye girer. Sebzeyi, meyveyi satıyorsun, 65 liraya. Peki, sen bunu bir önceki toptancıdan kaç liraya aldın? 40 liraya. 25 liralık farkı nasıl açıklıyorsun? Bunu sormak gerekiyor. Son tüketiciden ilk üreticiye kadar geriye doğru bir kontrol yapılmadığı sürece bu fırsatçılık devam edecek” diye konuştu. Ali Top, önümüzdeki süreçte tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşanabileceğini ve bunun hem üreticiye hem de tüketiciye ekonomik olarak yansıyacağını belirterek yetkilileri ve tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/HABER