GÜNDEM

Antalya Adliyesi'nde adli yıl açılış töreni

Antalya Adliyesi'nde 2024-2025 adli yıl açılış töreni düzenlendi

Antalya Adalet Sarayında yapılan törene Vali Hulusi Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Oğuzhan Yaşar, Antalya Emniyet Müdürü İlker Arslan, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan, Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, hakimler, cumhuriyet savcıları, adliye personeli katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

2024-2025 döneminin güzel geçmesini dileyen Oğuzhan Yaşar, Filistin halkına aylardır uygulanan soykırımı lanetlediklerini söyledi. Yaşar, "Antalya Adliyesi olarak yıllık 130 binlere varan soruşturma ve ihbar dosyalarına, geçtiğimiz adli yılda 33 bin 57 ceza dava dosyasına ve 58 bin 929 hukuk dava dosyalarına baktık. Bunların yüzde 89'luk oranını karara bağlayan meslektaşlarımıza ve fedakar personelimize buradan bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

'11 AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN 5'İ BİLİŞİM SUÇLARI ALANINA BAKMAKTA'

Bilişim alanında yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte 11 ağır ceza mahkemesinden 5'inin sadece bu suçlara bakmakla görevli olduğunu ifade eden Oğuzhan Yaşar, "Geçtiğimiz adli yılda sadece bu 5 mahkemenin 3 bin 459 dava dosyasına baktığını vurgulamak isterim. Yine Antalya ilimizde 7 cezaevi bulunmakta olup buradaki tutuklu ve hükümlülerin infazla ilgili işlerine bakmakla 4 infaz hakimliğinin sadece bu 4 mahkemenin 33 bin 800 dava dosyasına baktığını vurgulamak isterim. Bu rakamları hakimlerimiz, cumhuriyet savcılarımız ve personelimizin ne denli fedakarca çalıştıklarını ortaya koymak açısından belirtiyorum" diye konuştu.

'ADLİYE BİNASINA SIĞAMAZ HALE GELDİK'

Ülkenin dinamik yapısı, Antalya'nın sürekli yurt içinden ve yurt dışından almış olduğu göç ile içerisinde bulunduğu gelişim sebebiyle 2008 yılında faaliyete geçen adliye binasına sığamaz hale geldiklerinin bir gerçek olduğunu ifade eden Yaşar, "Stadyum yanında bulunan ek binamıza peyderpey 8 icra mahkememiz, 4 tüketici mahkememiz taşınmış. Yine 16 ayrı numara ile görev ifa eden icra dairelerimiz pilot icra projesi kapsamında 4 ayrı pilot daire şeklinde teşkilat yapısına kavuşturulmuş. Yine ek binamıza taşınmıştır. Denetimli serbestlik birimleri de hizmet binamızda faaliyet göstermeye başlamıştır. Daha önce ek hizmet binasında bulunan idare mahkemeleri ile seçim müdürlükleri de bölge adliye mahkemesi binasına konumlandırılmıştır. Bunları ana binamızda nefes almaya çalışmak için yaptık. Büyüyen nüfus, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, bilim dünyasında yaşanan gelişmeler karşısında adli iş yükü daha da artar hale gelmiştir. Bu kapsamda 13'üncü iş mahkemesi ve 20, 21'inci asli hukuk mahkemeleri bugün itibarıyla faaliyetine geçmiş bulunmaktadır" dedi.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ HER DAİM GÖZETEREK GÖREVİMİZİ İFA EDİYORUZ'

Antalya Adliyesi olarak 198 hakim, 132 cumhuriyet savcısı, 1544 personelle adalet hizmeti vermekte olduklarını kaydeden Oğuzhan Yaşar, "Hedefimiz makul sürede adalet beklentilerinin karşılanması, hedef sürelerde soruşturma ve yargılamaların tamamlanmasıdır. Adaletin gecikmesinin, adaletin tecelli etmemesi anlamına geleceğinin bilincindeyiz. Hukukun üstünlüğünü her daim gözeterek görevimizi ifa ediyoruz. Görevimiz devletin temelini oluşturan adaletin hızlı, etkin ve adil bir sonuçla anılmasıdır. Bu bilinçle yeni adli yılda yargı süreçlerini daha da hızlandırarak vatandaşlarımızın haklarına zamanında kavuşmalarını sağlama gayesindeyiz. Adalete güven endeksini daha da yukarılara taşımak en büyük amacımız. Önümüzdeki adli yılda, bu yıldan daha ileri bir noktada olacağımıza yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından tören sona erdi.