Antalya son dönemde kuraklık ile mücadele ediyor. Özellikle yayla bölgesi olarak bilinen, armut, elma, vişne gibi meyvelerin de yetiştirildiği Elmalı ve Korkuteli ovalarında yer altı sularının da azalması ile ciddi bir susuzluk söz konusu. Bunun yanı sıra kuraklığın rakam ile en ölçülebilir hali olan barajlardaki doluluk oranları da adeta durumun vahametini gözler önüne seren cinsten. Zira, Antalya’da bulunan barajların bazılarında doluluk oranları yüzde 1’in bile altında.
Konu ile alakalı konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı su seviyelerinin çok kritik bir noktada olduğunu söyledi. Karancı insanların bu konuda bilinçlendirilip uyarılması gerektiğine de vurgu yaptı.
BARAJLARDA SU KALMADI
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, “Doyran HES projesi çok gündeme geldi. Doyran'ın şu anda mevcut doluluğu yüzde 1'in altında. Elmalı ovasındaki tarım için kullanılan Kaş’ın Gömbe Yaylası’nda bulunan Çayboğazı Barajı’nda da doluluk maalesef yüzde 1'in bile altında. Antalya'nın en büyük tarım üstlerinden olan Korkuteli'ni besleyen Korkuteli Barajı’nda da doluluk oranı yine yüzümüzü asacak bir miktarda. Zira, Korkuteli Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 15'in altında yer alıyor Bu rakamlar durumun vahametini gözler önüne sermek için yeterlidir diye düşünüyorum” diye konuştu.
VAHŞİ SULAMA YASAKLANMALI
“Elmalı ve Korkuteli ovaları felaket derecesinde bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya” diyen Mustafa Karancı, “Bu noktada sulama birliklerine de bir çağrı yapmak gerekiyor. Mutlaka damlama sulama sistemine geçilmelidir. Korkuteli’de yapıldığı gibi, gerekirse sayaçlar takılıp suyun ölçülebilir olması gerekiyor. Çünkü ölçemediğimizi yönetemeyiz. Barajlardaki doluluk oranını gördük. Bu oranlar salma sulama dediğimiz vahşi sulamaya uygun değil. Bu tarz sulama yasaklanmalı. Bölgeye uygun olarak sulama ve tarım yapılmasına olanak sağlanmalı. Bunun için adımlar atılmalı” ifadelerini kullandı.