Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu, kentle ilgili öncelikli önerilerini sıraladı. Bu öneriler arasında falezlerde işgal ve güvelik, Yamansaz sulak alanında işgaller, Konyaaltı Sahili erozyonu, Lara Kumullarının geleceği ele alındı.
ANTALYA’NIN FALEZ KONUSU
Altyapı Çalışma Grubu’nun önerileri dahlinde Antalya'nın falezlerinin korunmasında yetersizlikler görüldü. Falezlerin doğal yapısının korunması için üzerinde ve yüzeyinde yapılaşmaya izin verilmemesin gerektiği ayrıca göçme riski bulunan bölgelerde önleyici önlemler alınması hakkında açıklamada bulunan Altyapı Çalışma Grubu, “Antalya falezleri gerektiği gibi korunamamıştır. Falezlerin üzerinde ve yüzünde herhangi bir yapı olmayacak şekilde bir düzenlemeye gidilmelidir. Doğal yapının korunması dışında falezlerin bazı bölümlerinde göçme riski de bulunmaktadır. Çatlaklarla ayrılmış hareketli bloklar özellikle yağışlı dönemlerde blok kayması, kaya bloğu devrilmeleri ve kaya düşmeleri gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Hem falezlerin doğal yapısının korunması hem de göçme riskinden korunmak amacıyla kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır” önerilerinde bulundu.
YAMANSAZ SULAK ALANI KORUNMALI
Yamansaz sulak alanının, doğal bir ekosistem olarak korunmasının altını çizen Altyapı Çalışma Grubu, alanın jeolojik, biyolojik ve çevresel açıdan incelenerek doğal haline dönüştürülmesi için çalışmalar yapılması ve alan içindeki işgaller önlenmesinin altını çizerek, “Yaklaşık yüzyıl içinde göl niteliğinden sırasıyla sulak alan, bataklık, sazlık, tarla niteliğine dönüşüme uğramış olan Yamansaz, Antalya için korunması gereken önemli bir doğal alandır. Yamansaz, jeoloji, jeomorfoloji, biyoloji, peyzaj, planlama ve çevre açılarından ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Alanın tekrar doğal haline döndürülmesi, topluma tekrar kazandırılması konusunda çalışmalar başlatılmalıdır. Sulak alan içindeki işgaller ortadan kaldırılmalı, yeni işgallere yol açmayacak şekilde düzenlemelere gidilmelidir” açıklamasında bulundu.
KONYAALTI SAHİLİ İÇİN ÖNLEM
Konyaaltı sahilinde yaşanan erozyonun önlenmesi için akarsu sediman rejimi ve taban kotu düzenlenmesi konusuna değinen Altyapı Çalışma Grubu, “Geçmiş dönemde gerçekleşen kumsal kaybının geriye döndürülmesi, gelecekte yaşanması muhtemel kumsal kaybının önlenmesi için akarsu sediman rejiminin, akarsu taban kotunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Boğaçay yatağında tekrar kum-çakıl malzeme ocağı işletilmesi kesinlikle gündeme getirilmemelidir” önerilerine yer verdi.
LARA KUMUL ORMANI HASSAS ALAN
Lara Kumul Ormanı'nın ‘Kesin korunacak hassas alanlar’ kategorisine alınması gerektiğini vurgulayan Altyapı Çalışma Grubu, alanın doğal yapısının korunması için yapay projelerden kaçınılması ve gerekli önlemler alınmasına değinerek, “Lara Kumul Ormanı’nın “Kesin korunacak hassas alanlar” tanımına daha uygun olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle alanın statüsünün “Kesin korunacak hassas alanlar” olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Alan “Kesin korunacak hassas alan” ilan edildiğinde “biyolojik, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri açısından ekosistem hizmetlerine katkı” sağlayacaktır. Kumul alanında herhangi bir yapay projelendirmeye gidilmemelidir. Doğal haliyle korumak için önlemler alınmalıdır” açıklamasında bulundu.
Antalya için gereken önemler
Antalya'nın altyapı ve çevre düzenlemesi üzerine çalışmalar yapan Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu, kentin öncelikli konularını ele aldı
Muhabir: AYSU DURSUN/HABER
Yorumlar