GÜNDEM

Antalya kadına şiddette Türkiye 6’ncısı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Ağustos ayında Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen ihbarları değerlendirerek oluşturduğu rapora göre Antalya ev içi şiddet sıralamasında 6’ıncı sırada

TÜRKİYE Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 2024 Eylül ayında Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen ihbarları değerlendirerek Eylül ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, toplam 78 şiddet vakası ihbarı alınırken bunların 60'ı ev içi şiddetle ilgili oldu. Ağustos Ayı verilerine bakıldığında ise Antalya 6. sırada yer alıyor.

Rapor edilen vakaların 46'sının kadınların resmi nikahlı oldukları erkekler tarafından maruz kaldıkları şiddetle ilgili olduğu belirtildi. 26 çağrı sığınak talebinde bulunurken acil müdahale gerektiren 1 vaka ihbarı yapıldı. 61 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılırken 27 çağrı karakola, 13 çağrı ise barolara yönlendirildi. İhbarlarda, kadınların büyük çoğunluğunun şiddete maruz kaldığı, bunun bir kısmını aile içindeki kız çocuklarının izlediği görüldü. İhbar edilen şiddet vakalarının önemli bir kısmı psikolojik ve fiziksel şiddetken bunun dışında sosyal şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet de kaydedildi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) şiddet türlerinin birbirinden ayırt edilmesinin kolay olduğunu ancak gerçek hayatta birçok şiddet türünün birlikte yer aldığını belirtti. Çoğu vakada, bir ya da iki şiddet türü, maruz kalan üzerindeki derin etkileri nedeniyle öne çıkmakta ve ihbarda bulunanlar tarafından dile getiriliyor.

Veriler, ev içindeki en güvenli yer olduğu düşünülen alanlarda, kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığını gösteriyor. 2024 Eylül ayında, kadınların evli oldukları erkekler yüzde 55,6 ile en büyük saldırgan grubunu oluştururken eşleri ise yüzde 5,6 ile onları izliyor.

Federasyon, acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizerken toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.

FEDERASYON BAŞKANI GÜLLÜ, ANTALYA’DA

TKDF Başkanı Canan Güllü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ikincisi hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planı yol haritası konusunu konuşmak için geçtiğimiz günlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaret etti. Ziyarette, Canan Güllü’ye Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Müge Gezginci eşlik etti. Canan Güllü ziyarette, “TKDF olarak kadına şiddet ve çocuk istismarı konusunda hep önleyici politikalar dedik. Bu nedenle de Yerel Yönetimlerle İş Dünyası ve Sendikalarla bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz” dedi. Ayrıca Konyaaltı Belediyesi’ne de TCE eğitimi ve şiddet mekanizmaları konusunda eğitim verdi.

EV İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI NEDİR?

2003 yılında Hürriyet gazetesi tarafından ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyası çerçevesinde kurulan hat, 2014 yılından bugüne Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından işletiliyor. Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Türkiye’de kadına karşı şiddetle mücadeleyi önleme ve müdahaleye yönelik olarak çalışan ilk ve tek acil yardım hattı. Hattı arayarak destek talebinde bulunan kadınlar istek, talep ve ihtiyaçları doğrultusunda şiddet konusunda uzman psikolog, sosyal çalışmacı ve hukukçular tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendiriliyor. Konunun takibi yapılarak kadınların şiddet gördükleri ortama geri dönmemeleri ve daha fazla zarar görmelerinin engellenmesine yönelik önlemlerin alınmasına yönelik destekler veriliyor.

ACİL YARDIM HATTI NASIL ÇALIŞIR?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96-0 549 656 96 96 numaralı iletişim numarasından ulaşılabiliyor. Sosyal hizmetler ya da psikologların cevap verdiği telefonlarda içinde bulundukları duruma göre tavır sergileyen vatandaşların eğer vaka acil durum ise ikamet durumuna göre karakol ya da jandarmaya bilgi verilerek güvenlik kuvvetlerinin mağdura en erken şekilde ulaşmasını sağlıyor. Daha sonra duruma göre yapılması gereken işlemler Federasyon tarafından kontroller sağlanarak takip ediliyor. Vaka hane dışından biri tarafından bildiriliyorsa yönlendirme olay anı ise kolluk kuvvetler yönlendiriliyor, anlık değil ise olay anında aramaları adına iletişim sağlanıyor. Federasyon tarafından bireysel olarak arayan ve içinde bulunduğu durumu sorgularken haklarını öğrenmek adına arayanlara da bilgilendirme yapılıyor. İstismar vakalarında ASPB dışında özel psikolog ve psikiyatristlerle iyileştirme ayağı oluşturuluyor.