Antalya’da yaz aylarında sıcaklıkların 45 derecelere kadar çıkması ve nemin artması, evlerde kullanılan baharatların saklanmasını zorlaştırıyor. Aktar Vahdettin Zengin, sıcak hava ve yüksek nemin baharatların kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, doğru saklama yöntemlerini paylaştı.

DOĞRU SAKLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Baharatların serin, kuru ve hava ile temas etmeyen kaplarda saklanması gerektiğini belirten Aktar Vahdettin Zengin, “Baharatlar mutlaka serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Plastik şişeler yerine cam ya da seramik kaplar tercih edilmelidir, çünkü plastik, baharatların aromasını kaybetmesine neden olabilir. En önemli şey, baharatların hava ile temasını kesmektir. Hava ile teması engellenmiş kaplar kullanılarak baharatların lezzetinin ve aromasının korunması sağlanabilir” dedi.

A9Fe12Cb 2A21 4722 98Ff D83A5Db3Cb0C

‘GÜNEŞ IŞIĞINDAN UZAK TUTUN’
Güneş ışığından uzak tutulması gereken baharatların, buzdolabında da saklanabileceğini belirten Zengin, şu ifadelere yer verdi; “Güneş ışığı baharatların tadını bozabilir ve besin değerlerini kaybettirebilir. Bu nedenle baharatlarınızı doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız. Ayrıca ocağın veya fırının yakınlarında saklamaktan kaçının. Sıcaklık değişimleri baharatların nemlenmesine ve bozulmasına yol açabilir. Baharatlarınızı cam kavanozlar yerine, güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozlarda saklamak her zaman daha sağlıklı bir seçimdir. Pul biber, toz kırmızı biber ve köri gibi çabuk bozulabilen baharatlar, buzdolabında saklanmalıdır. Ancak buzdolabında saklarken, baharatların ağzı sıkıca kapalı olmalıdır, aksi takdirde nemin etkisiyle bozulabilirler.”

SAKLAMA SÜRESİ ÖNEMLİ!
Baharatların saklama koşullarına dikkat edilerek, öğütülmüş baharatların 6 ay ila 1 yıl arasında, tane baharatların ise 2 yıla kadar tazeliğini koruyabileceğine vurgu yapan Zengin, “Baharatlar doğru koşullarda saklandığında uzun süre taze kalabilir. Öğütülmüş baharatlar genellikle 6 ay ila 1 yıl arasında taze kalırken, tane baharatlar 2 yıla kadar bozulmadan saklanabilir. Ancak saklama koşullarına uyulmadığında, uzun süre bekleyen baharatlar aromasını kaybeder ve yemeklere eklediğinizde lezzetleri belirgin şekilde azalır” dedi.

81062764 A926 4171 9A72 03Fbe4522992

‘BAHARATLARI DOĞRUDAN YEMEĞE SERPİŞTİRMEYİN’
Baharatların yemeklere eklenirken tüm kavanozun doğrudan yemeğin üzerine serpiştirilmemesi gerektiğini belirten Zengin, “Yemek yaparken baharatları doğrudan kavanozdan serpiştirmemelisiniz. Yemeğinizin üzerine buhar yükseldiğinde, baharatlar bir anda nemlenebilir ve bu da baharatın bozulmasına neden olabilir. Bunun yerine, kullanacağınız baharatı önce kavanozdan alarak bir kaşıkla yemeğinize ekleyin” ifadelerini kullandı.

‘TAZE OTLARI BUZLUKTA SAKLAYIN’
Taze otlar için de derin dondurucuda saklama önerisinde bulunan Zengin, “Taze otlarınızın ömrünü uzatmak için buz küplerine dizip üzerine zeytinyağı dökerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Yemek yapacağınızda bu buz küplerini doğrudan kullanabilir, böylece hem taze hem de aromatik bir şekilde baharatlarınızı ekleyebilirsiniz” dedi.

E69Fae0E 1065 4Cda Bbbb 03982Aa56908

‘BAHARATLARIN SÜRESİ DOLMADAN YENİLEYİN’
Baharatların alındığı tarihin kaydedilmesi gerektiğini ve 1 yıldan uzun süre kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Zengin, “Baharatları aldığınız tarihi mutlaka kaydedin. Bir yıl geçtiğinde baharatınızı yenilemeniz gerekir, çünkü bir yılsonunda aromalarını kaybetmiş olurlar. Baharatlar sadece böceklenmekle değil, aynı zamanda aromasını kaybettiğinde de bozulmuş sayılır. Eğer baharatlarınızdan hiç koku almıyorsanız veya yemeklerinize lezzet katmıyorsa, bu baharatın bozulduğunun bir işaretidir” şeklinde konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER