GÜNDEM

Antalya tabip Odası’ndan Bakan Memişoğlu’na tepki

Antalya Tabip Odası yaptığı açıklamayla Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu’nun TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu’ndaki sözlerine tepki gösterdi

Antalya Tabip Odası, Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu’nun geçtiğimiz günlerde TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu’ndaki konuşmasında kullandığı ‘En büyük amacımız, önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti’ ifadesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Sayın Sağlık Bakanı’nın siyasi kaygılarla söylediğini düşündüğümüz görüşlerine de katılmadığımızı da halkımızla paylaşıyoruz” denildi.

‘ÖNCELİK ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ OLMALI Kİ HASTA MEMNUNİYETİ GELİŞSİN’

 Söz konusu yaklaşımın yanlış olduğu ve tam bir hasta memnuniyeti için, çalışan memnuniyetinin öncelenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Sağlık Bakanı Sayın Dr. Kemal Memişoğlu, TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu görüşmelerinde  “ daha iyi bir sağlık sistemimiz, hizmet sunumumuz olacak. En büyük amacımız önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti” ifadesini kullanmıştır. Hasta memnuniyeti, hekim memnuniyeti gibi kavramlar sağlıkta dönüşüm programı ile gündeme gelmiş kavramlardır. Kamusal olarak sunulması gereken bir hizmet olan sağlık hizmeti süreç içerisinde özel işletme hizmetleri gibi bir yapıya bürünmüştür. Bu durumda hasta artık müşteridir. Ekonomik anlamda piyasa, müşteri memnuniyetine odaklı olduğu için piyasalaşmış sağlık hizmeti de hasta memnuniyetine dayanır. Buna göre de sayın bakan unutmamalıdır ki işletmelerde çalışan memnuniyeti olmadan işveren için sonuç hüsran olacak, o işletme müşterisini memnun edemeyecektir. Yani sağlık piyasasında öncelik çalışan memnuniyeti olmalı ki, hasta memnuniyeti gelişsin. Hekimleri bu anlamda şiddetten koruyacak, malpraktis-komplikasyon ayrımını netleştirecek düzenlemeleri yapmak, ekonomik sorunlarını, geçici görev belasını savuşturacak önlemleri almak önceliğiniz olmalıdır. Hekimler canıyla, kariyeriyle ilgili sorunlar yaşarken daha fazlasını beklememek gerekir. Tüketilecek bir hizmet haline getirilmiş olan sağlık, insani özünden kopartılmıştır. Bakan değişmiş ancak anlayış aynı kalmıştır. Biz hekimler öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin bilimsel temele dayanılarak yeniden yapılandırılmasını, sağlıkta dönüşüm programının rafa kaldırılarak hastaların ticari anlamıyla müşterilikten çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Hastayı ve hekimi ayrı, karşıt taraflar değil, aynı insani değerleri teşkil eden bir bütün olarak görüyoruz. Sayın Sağlık Bakanı’nın siyasi kaygılarla söylediğini düşündüğümüz görüşlerine de katılmadığımızı da halkımızla paylaşıyoruz” denildi.