Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de nüfusa oranla en fazla okuma-yazma bilen şehir Antalya oldu. Türkiye’de okuma-yazma oranı yüzde 97,6 olarak açıklandı. Dünyadaki okur-yazarlık oranlarına bakıldığında ise durum Türkiye kadar pozitif değil. Dünya genelinde, 250 milyon çocuk ve genç hala okula gidemiyor ve 754 milyon yetişkin de temel okuryazarlık becerilerine sahip değil. Ancak bu rakamlar dünya nüfusuna oranlığında yaklaşık yüzde 14’e tekabül ediyor. Yani dünya genelinde okuma-yazma bilenlerin oranı yüzde 86 bandında seyrediyor. 

Gelişmiş ülkelerde durum biraz daha farklı. Bu ülkeler yüzde 96 veya daha yüksek yetişkin okuryazarlık oranına sahipken az gelişmiş ülkelerin ortalama okuryazarlık oranı ise yüzde 65 seviyesinde kalıyor. Okuryazarlığın en düşük olduğu ülkeler, aynı zamanda dünyanın en yoksul ülkelerinin de bulunduğu Güney Asya, Batı Asya ve Sahra Altı Afrika'da yer alan ülkeler olarak dikkat çekiyor. Bu ülkelerde eğitime erişim olsa bile ekonomik zorluklar yaşayan aileler, çocuklarının okula gitmek yerine çalışıp para kazanmasına ihtiyaç duyabiliyor. Bunun tam aksine,  Finlandiya, Danimarka’ya bağlı Grönland, Lüksemburg ve Norveç gibi ülkelerde okuryazarlık oranı dünya ortalamasının üstünde yer alıyor. Zira zikredilen bu dört ülkede okuryazarlık oranı yüzde 100 seviyesine ulaşmış durumda. 


TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye özelinde şehirlerin okuma-yazma oranlarına bakıldığında, ülkenin batı kısmında yer alan şehirlerde okuma yazma oranlarının, doğu kısımda yer alan şehirlere göre daha yüksek olduğu görülüyor. Doğuya gidildikçe artan okuma-yazma bilmeyen oranının bir çok sebebi olduğu düşünülüyor. Bunlardan bazıları, bölgede konuşulan farklı dillerin olması, kültürel yapı, sosyoekonomik durum ve okul azlığı olarak değerlendiriliyor.

ANTALYA İLK SIRADA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de nüfusa oranla en fazla okuma-yazma bilen şehir Antalya oldu. Yapılan araştırmada, şehirde yaşayan insanların yüzde 98.96’sı okuma-yazma becerisine sahip olduğu öğrenildi. Antalya’nın ardından en yüksek okuma-yazma oranına sahip il ise nüfusunun yüzde 98.93’ünün okuma-yazma bildiği Çanakkale oldu. Çanakkale’yi ise sırası ile İzmir, Muğla, Denizli, Tekirdağ ve Kırklareli takip etti.

MARDİN SON SIRADA
Nüfusuna oranla en az okuma-yazma bilen il ise Mardin oldu. Mardin’de yaşayan insanların yüzde 93.82’sinin okuma yazma becerilerine sahip olduğu saptandı. Mardin’den sonra en kötü okuma-yazma oranına sahip iller ise sırasıyla, Şanlıurfa, Ağrı, Siirt, Muş ve Diyarbakır oldu. 

Birleşmiş Milletlerin (BM) "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" doğrultusunda 2030 yılına kadar tüm dünyanın okuryazar olması amaçlanıyor.

Muhabir: Selim Çelik