ANTALYA Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, sosyal medya hesabında paylaştığı video ile denizin kirletilmesine ve iklimin değişikliğine dikkat çekti. Ünlü’nün paylaştığı videoda denizanalarının denizin üst yüzeyine kadar çıktığı görülüyor.
‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SAYILARINI ARTIRIYOR’
Son zamanlarda sayıları bir hayli artan denizanalarına dikkat çeken Ünlü, “Antalya Karaalioğlu parkı önü burası. Antalya'ya kadar ulaşan ve görülen bu denizanaları buzdağının bir kısmı, derinlerde en az 20 katı vardır. Bu istilanın sebebi yükselen deniz suyu sıcaklıkları, kıyı tahribatı ve kirlilik mevcut tablonun sorumlusudur” ifadelerini kullandı.
DENİZANALARI NEDİR?
Denizanaları tüm dünya denizlerinde yaşayan bir canlı türü. Paleontolojik kayıtlar denizanalarının 650 milyon yıldan bu yana Dünya’da yaşadığını gösteriyor. Günümüzde de yaşamlarını devam ettiren denizanaları denizlerde zemine bağlı olmadan, suda hareket halinde yaşar. Hareketleri daha çok akıntılara, gelgit hareketlerine bağlıdır. Vücutları şemsiye ya da çan şeklindedir. Vücutlarının uç kısmında çok sayıda zehir kapsülünün bulunduğu uzantılar vardır. Vücutlarının yüzde 90’nından fazlası sudur. Ana besinlerini planktonlar oluşturur. Bunun yanı sıra büyük olan bazı türleri, küçük balıkları avlayabilir. Genel olarak saydam olan bu hayvanlar kirli-beyaz, mavi-mor-beyaz, kahverengimsi de olabilirler.
DENİZANALARI ZEHİRLİ
Denizanaları, vücut üzerinde çeşitli yerlerde bulunan ve ‘knidoblast’ denilen zehir hücreleridir. Kapsül biçimindeki bu hücrelerin içinde ‘nematosist’ denilen, kıvrılmış tüp şeklinde yakıcı bir yapı bulunur. Herhangi bir uyarıyla örneğin bir canlının teması hücre patlar ve zehir temas eden canlıya geçer. Bir denizanasında bu zehirli hücrelerden binlercesi bulunur. Zehirlenmenin etkisi ise dokuya temas eden nematosistlerin miktarına bağlıdır. Temas sonucunda nematosistlerin yaklaşık yüzde 25’inin patladığı tahmin ediliyor. Denizanası türlerinde zehir etkisi genelde hafifken, az rastlanan bazı türlerin zehri ölüme yol açabilir.