ANTALYA, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve birbirinden güzel plajlarıyla birlikte dünya çapında bilinen bir tatil merkezidir. Keşfedilmesi gereken birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Antalya, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından turistik amaçlı ziyaret edilmektedir. Antalya sadece deniz, kum ve güneşle akla gelen bir şehir değildir. Deniz turizminin şehirde önemli bir etkisi olsa da Torosların eteğinde bulunan şehir, doğal güzellikler bakımından oldukça önemli mekânlara da ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da bulunan Kaleiçi, Hadrian kapısı, saat kulesi gibi yer dışında çok bilinmeyen doğal güzelliklerin bazılarını sizler için derledik.
SAPADERE KANYONU
Sapadere Kanyonu, Antalya ilinin Alanya ilçesi, Sapadere köyünde yer alan Karstik oluşumlu kanyondur. Köye de adını veren Sapadere'nin oluşturduğu kanyonun uzunluğu 600 m, yüksekliği 400 m'dir. Kanyonun oluşumunda Kireçtaşı bloklarının kimyasal ayrışması etkilidir. Sapadere’nin kanyondan çıktığı noktada, kanyonun tabanı coşkun akan dere tarafından kapatılmıştır. İç kısımlara geçmek için yan duvarlara demir çubuklarla doğaya uyumlu 600 m uzunluğunda tahta köprü inşa edilmiştir. Altta akan suyun üzerinden geçtikten sonra kanyonun sonunda Şelale yer alır. Şelalenin döküldüğü yerde suları epey soğuk olan doğal havuz oluşmuştur. Yakın zamana kadar yalnızca yöre halkının bildiği Sapadere Kanyonu, şimdilerde açılan dinlenme tesisleriyle doğa tutkunlarının ilgi odağında.
KIZLAR SİVRİSİ
3086 metrelik yüksekliğiyle görkemli Bey Dağları’nın en yüksek doruğu Kızlar Sivrisi, tırmanışçıların en sevdiği rotalardan biri. Sedir ormanlarıyla kaplı dağın doruğuna, en ideal tırmanış rotasını, Antalya – Elmalı Yolu’nda yer alan, yemyeşil bir tabiata sahip Çamçukuru Vadisi oluşturuyor. Spil Dağı, Uludağ ve Ilgaz gibi dağların ardından yüksekliği arttırmak isteyen dağcıların geçiş ve alıştırma olarak gördükleri Kızlar Sivrisi’ne tırmanmak, o kadar da kolay değil. Özel araçlarla da çıkılabilen dağın eteklerinin yemyeşil manzarası görülmeye değer. Burada bulunan gölün kıyısından girilen dağ yolunda ayrıca çok sayıda kamp alanı ve misafirhane bulunuyor. Sonbahar ve Kış tatili için bir tarafa not edin.
YALAN DÜNYA MAĞARASI
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Yalan Dünya Mağarası, ihtişamlı görüntüsüyle oldukça etkileyici. Sarkıtlar, dikitler, oyuklar, odacıklar ve tünellerin çok sayıda olduğu mağarada, 4 km boyunca serin bir gezinti yapılabiliyor. 5 milyon yıldan uzun zamandır oluşmakta olan mağara, günümüzde de değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Geçmişte yöre halkı tarafından dahi çok kullanılmayan alan, şimdilerde ışıklandırılmış haliyle epey ilgi topluyor.
SİNAN DEĞİRMENİ
Antalya'da sonbahar aylarında fotoğraf tutkunlarının hayran kalacağı bir yer Sinan Değirmeni. Sinan Değirmeni 300 yıl önce hiç çivi kullanılmadan Osman döneminde yapılan 86 tahıl ambarından oluşuyor. Sinan Değirmeni sivil tarım mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Antalya şehir merkezine 35 km uzaklıkta Konyaaltı ilçesi Doyaran Köyü'nde bulunuyor. Masal köylerini andıran Sinan Değirmeni'nde fotoğraf çekebilir, tarihin izlerini taşıyan bu ambarlar arasında küçük bir yürüyüş yapabilirsiniz.
ALABALIK VADİSİ
Balık sezonu başlamışken burayı es geçersek olmaz. Antalya’nın Manavgat ilçesine sadece 25 kilometre uzaklıkta yer alan Alabalık Vadisi, Manavgat Nehri'nin aktığı yemyeşil doğal güzellikler arasında kurulan alabalık çiftlikleri ile ünlü bir turistik alan. Nehir kenarında kurulmuş masalar ve iskelelerde taze alabalıklar ve günlük Akdeniz mezelerinin tadını çıkarabileceğiniz Alabalık Vadisi, aynı zamanda olta balıkçılığı yapmak, sandalla balık avlama turlarına katılmak ve doğa yürüyüşlerine çıkmak içinde de eşi bulunmaz bir yer. Balık seviyorsanız hem temiz havanın ve doğal güzelliklerin hem de taze alabalıkların tadını çıkarmak için Alabalık Vadisi'ne Antalya’dan 1,5 saatlik bir yolculukla kolayca gidebilirsiniz. HABER/ÇİĞDEM KORKAN