GÜNDEM

Antalya’da gürültü kirliliği sorunu büyüyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi 6. Dönem Yönetim Kurulu, Antalya’daki çevresel gürültü kirliliği sorununun giderek arttığını vurguladı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi 6. Dönem Yönetim Kurulu, Antalya’nın artan gürültü kirliliğine dikkat çekerek, “Kentlerde yaşayan insanlar olarak en fazla maruz kaldığımız kirlilik türlerinden biri çevresel gürültüdür. Tarihsel, kültürel ve coğrafi yapısının yanında iklimsel özellikleri ile de turizmin başkenti konumunda olan Antalya’da, eğlence yerlerinden kaynaklı çevresel gürültü şikâyetlerinin, özellikle Kaleiçi gibi yoğun turist ve ziyaretçi alan bölgelerinde, her geçen gün giderek arttığı görülmektedir. Bu kapsamda, Antalya’da çevresel gürültü yönetiminden sorumlu olan kamu kurumları denetimlerini titizlikle yürütmektedir” ifadelerine yer verdi.

HASSASİYETE UYULMALI

Antalya’da çevresel gürültü yönetiminden sorumlu olan kamu kurumları denetimlerini titizlikle yürütmekte olduğunu aktaran TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Antalya’da “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği”  çerçevesinde Kemer, Manavgat ve Alanya olmak üzere denetim yetkisi olan üç Belediyemiz bulunmaktadır. Bu üç belediyenin dışındaki tüm ilçelerde çevresel gürültü konulu denetimler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. İl Müdürlüğü tarafından şikâyetlere istinaden ve planlı denetimler yoğun şekilde gerçekleştirilmekte ve ilgili yönetmelikteki sınır değerlerinin aşımının tespiti halinde idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak,  bahse konu denetimler yoğun şekilde devam etmesine rağmen halkın gürültüden duyduğu rahatsızlığının devam ettiği bilinmektedir” açıklamalarına yer verdi. İl Müdürlüğü tarafından şikayetlere istinaden ve planlı denetimler yoğun şekilde yapılmakta ve ilgili yönetmelikteki sınır değerlerinin aşılması durumunda idari yaptırımlar uygulandığını aktaran TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Çevre Mühendisliğinde kaynakta önlem esastır. Bu bağlamda, eğlence yerlerinin açılacağı alanların belirlenmesi dolayısıyla kentsel kritik öneme sahiptir. Bunun yanında eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ile müzik yayın izin belgesi süreçleri de çevresel gürültü yönetiminin temel dinamiklerindendir. Bu nedenle, eğlence mekânlarını işletenlerin ruhsat ve müzik yayın izin belgelerindeki şartlara hassasiyetle uymaları halinde, vatandaşların gürültü maruziyetleri azalabilecektir” ifadelerine yer verdi.

DİJİTAL ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Problemlerin çözümü için yeni yaklaşımlara ve bilgi değişimlerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi 6. Dönem Yönetim Kurulu, “Bu problemlerin çözümü için yeni yaklaşımlara, bilgi değişimlerine ihtiyaç olduğu ortaya aşikardır. Teknolojinin hayatımızın her alanına girdiği böyle bir dönemde çevresel gürültü yönetiminde de dijital çözümlere yer verilebilir. Örneğin, Avrupa’da ve ülkemizde de hâlihazırda kullanılmakta olan çevresel gürültü uzaktan izleme sistemi Antalya’da özellikle eğlence sektörünün yoğun olduğu bölgeler için çözüm önerisi olarak gündeme alınabilir” sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.