KÜLTÜR - SANAT

Antalya’dan İngiltere’ye kaçırılan Nereidler Anıtı

Antalya'nın sıcak ışıkları, tarihi zenginliklerini ortaya çıkaran eski taşlara dokunurken, öne çıkan Nereidler Anıtı, Yunan mitolojisinin su altı perileri Nereidlere adanmış bir başyapıt olarak karşımıza çıkıyor. Zamanında Antik Likya'nın gizemli kıyılarında yükselen bu muazzam anıt, Erbinna'nın anısına dikilmiş olmasıyla hem Likya'nın hem de Antik Yunan mitolojisinin etkileyici bir buluşma noktasını simgeliyor. Günümüzde British Museum'da sergilenen eser, antik kentten günümüze ulaşan miras...

Güneşin sıcak ışıkları, Antalya'nın eski taşlarını yumuşatarak tarihin izlerini açığa çıkarıyor. Antik Likya'nın gizemli kıyıları, masalsı bir anıtla öne çıkıyor: Nereidler Anıtı. Bu muazzam eser, Yunan mitolojisinin su altı perileri olan Nereidler'den yola çıkılarak yapılmış bir başyapıt.

DENİZİN KOLLARINDA DOĞAN BİR ANIT

MÖ 400 yılında Xanthos'un hükümdarı anısına dikilen bu anıt, hem Likya'nın hem de Antik Yunan mitolojisinin etkileyici bir buluşma noktası. Nereidler, Denizci Nereus ve Doris'in 50 kızı olarak anılan su altı perileri, bu anıtın temelinde yaşam buluyor. Denizlerin altındaki gümüş mağaralarda huzurlu bir yaşam süren Nereidler, iyi yürekleri ve yardımsever tavırları ile tanınırlar. Aynı zamanda ölülerin son yolculuklarına eşlik eden mistik varlıklardır.

BİR ANITIN İKİ YÜZÜ

Nereidler Anıtı, aslında ‘Erbinna Anıtı’ olarak da anılıyor. MÖ 4. yüzyılda Likya'nın hükümdarı Arbinas için inşa edildiği düşünülen bu anıt, hem Pers hem de Grek kültürlerinin izlerini barındırıyor. Klasik döneme ait tapınak planlı bu anıt mezar, Anadolu'nun ilk örneği olarak tarih sahnesine çıkıyor.

Antik Likya'nın taşlarının arasında yükselen bu anıt, Bizans dönemine kadar ayakta kalmış ancak zamanla harap olmuştur. 1840 yılında İngiliz gezgin Charles Fellows tarafından keşfedilen bu eser, British Museum'da günümüzde ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor.

NEREİDLERİN DANSI

Nereidler Anıtı, üzerindeki yontulmuş frizlerle adeta bir hikaye kitabını andırıyor. İon mimarisi düzenindeki tapınak planı, hükümdarın hayatının çeşitli anılarını anlatan detaylı kabartmalara ev sahipliği yapıyor. Bu yüksek yapıdaki figürler, hükümdarın yaşamının her aşamasını ziyadesiyle anlamlı bir şekilde betimliyor. İnsan yüzleri o kadar gerçekçi ve etkileyici bir şekilde işlenmiştir ki, izleyenleri büyülemekten başka bir seçenek bırakmaz.

ERBİNNA ANITI'NIN DETAYLARI

Erbinna Anıtı'nın en çarpıcı detaylarından biri, aslan başlı ve kanatlı kadın figürlerini içeren iki frizdir. Bu yetenekli işçiliğin üstünde, zarar görmüş baş kısımları nedeniyle belirsizleşen küçük aslan yavruları bulunuyor. Bu detaylar, antik dönemin sanatsal ustalığını ve mitolojinin büyüsünü gözler önüne seriyor.

ANTALYA'DA KAYBOLAN MİRAS: XANTHOS'UN SON YANSIMASI

Xanthos Antik Kenti'nden günümüze kalan son eser, Antalya Müzesi'nde sergileniyor. Erken Klasik Dönem'e ait kireç taşından yapılmış bu eserde, atlı savaşçılar destansı bir tabloyla canlandırılmış. Bu parça, Xanthos'un eski ihtişamının temsil ediyor ziyaretçilere.

Nereidler Anıtı, antik Likya'nın mirasını taşıyan nadir eserlerden biridir. MÖ 4. yüzyılın başlarında inşa edilen bu muazzam anıt, zamanla yitirilen hikayeleri anlatan bir şarkı gibi kalıyor. British Museum'da sergilenen bu eser, ziyaretçilere geçmişin büyüleyici dansını hatırlatırken, Antik Yunan mitolojisinin ve Likya'nın gizemli dünyasını yeniden canlandırıyor. Haber/Erendiz ÖZKURT