ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya Bahçeşehir Koleji Scorpions 7672 Türkiye’nin en büyük robot yarışması olan Fırst Robotics Competition (FRC) yarışmasında Antalya’yı temsil etti. Türkiye’de 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenen yarışmaya bu yıl 18 il ve Avustralya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Hindistan, Polonya, Romanya, Çin ve İsviçre’den toplam 153 takım yer aldı.
ŞAMPİYONLUK İÇİN HEP ZİRVEDELER
Antalya Bahçeşehir Koleji Scorpions 7672 takımının 6 yıldır Mekanik Mentorlüğünü üstlenen Ersin Yıldız, takımın başarısını her yıl artırarak finallere kadar yükseldiklerini belirterek, “Yaşları 15 ila 18 yaşları arasında değişen gençlerimizle katıldığımız farklı dönemlerde gerçekleştirilen 6 yarışmada da play-off’larda hep olduk. Önce çeyrek final son 2 yıldır da yarı finallere kadar gelmeyi başardık. Bu yıl ise Antalya’yı finallerde temsil ettik. Her yıl üstüne koyarak devam eden bir süreçten ve başarıdan bahsetmek mümkün. Hem bu anlamda da Antalya’da bir ilk gerçekleştirdik. Bu yıl ki, final karşılaşmalarındaysa ittifak takımımızın robotunun arızalanması sonucu maalesef elenerek yarışmaya veda ettik. Amacımız buradan ABD’ye giderek birçok anlamda ilkleri gerçekleştirmek olsa da genel olarak yarışmayı değerlendirdiğimiz de hem takım olarak hem de kentimizi temsil anlamında iyi iş çıkardık” dedi.
BAŞTAN SONA HER ŞEYİ BİZ YAPIYORUZ
Yarışma hakkında da bilgi veren Yıldız, yarışmacının amaçlarından birinin de öğrencilere yalnızca belli bir alanda eğitim vermek olmadığını, gençleri iş hayatına da hazırlamak ve onlara farklı sorumluluklarda yüklendiklerini ifade ederek, “Bu her şeyden önce bir takım işi. Yazım ve mekaniğinin yanı sıra reklam ve sponsorluk gibi farklı kollara ayrılan ekiplerin her birinin farklı görevi olsa da bir bütünlük ve uyum içinde çalışması gerekiyor. Bu yarışmaya katılmak için her yıl 5 bin dolar gibi bir ücret ödemek gerekiyor. Bunu da sponsorların yanı sıra öğrencilerimiz kendi aldıkları inisiyatif sonucu yaptıkları projelerden elde ettikleri ödüllerle karışılabiliyoruz. Bir ekip olma ve aynı zamanda bir şirket mantığıyla da yürütülen komplike bir süreçten bahsediyoruz. Bir tornavida ve masayla başladığımız yolcuğumuzda bugün geldiğimiz nokta kurduğumuz atölyede her şeyi baştan sonra kendimiz tasarlıyor ve üretiyoruz. Üretim ya da yarışma esnasındaki sorunlara da anında çözümler bularak takımımıza tecrübe kazandırmanın yanı sıra gelecekte gençlerimizi geleceğe de hazırlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
ABD’DEN TEKLİF ALDI
Scorpions 7672 takım kaptanı Ceren Vuranok, küçük bir ekiple başladıkları ve aradan geçen 3 yıl gibi kısa bir sürede hem ekibi büyüttüklerini hem de elde ettikleri başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “10. sınıfta katıldığım takımımıza aradan geçen kısa sürede hem ekibimizi büyüttük hem de yarışmalarda ciddi başarılar elde ettik. Yarışmaların en büyük katkılarından biriyse geleceğe dair kariyer ve meslek planlamasın da fikir sahibi olarak tercihimi etkilemesi oldu. Bu yıl sonunda mezun oluyorum ve yarışmaların verdiği tecrübeyle üniversite de mühendislikle ilgilenebileceğimi keşfettim. Yarışmanın en büyük katkılarından biriyse takıma katılmadan önce de ABD’de okuma hayalim vardı. Yarışmayla beraber FRC’nin First burslarından haberdar oldum. ABD’deki bir üniversiteden tam burslu olarak üzere bir teklifte aldım. Biyomedikal Mühendisliğe okumak istiyorum” dedi. Kaptan Vuraok ayrıca yaşıtlarına da seslenerek bu tür organizasyonlar içinde yer alması tavsiyesinde bulundu.