GÜNDEM

Antalya'nın çevreci havalimanı

2022 yılında Avrupa'da ilk 10 arasında yer alan Fraport TAV Antalya Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından 2009 yılında başlatılan Havaalanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programını uygulayıp, dünyada bu belgeye sahip 45 havalimanından biri oldu

Antalya'nın en büyük kurumsal şirketlerinden biri olan Fraport TAV Antalya Havalimanı, 'Çevresel Sürdürülebilirlik Stratejisi' kapsamında, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından 2009 yılında başlatılan Havaalanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programını etkin bir şekilde uygulayarak, gerek faaliyetlerinde gerekse paydaşlarından dolayı ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının azaltılması için yoğun çaba sarf etti.

2023 yılı Ağustos ayı itibarıyla programa dünyada 90 ülkeden toplam yolcu trafiğinin yüzde 44'nü karşılayan 516 havalimanı katıldı. Fraport TAV, ACA programını hızlıca hayata uygulayarak 2015 yılında en üst düzey olan Seviye 3+ 'Neutrality' sertifikası aldı. Yeniden akredite olan şirket, dünyada bu belgeye sahip 45 havalimanından biri oldu. Şirket, sosyal sorumluluk projeleri, yenilenebilir kaynaklardan enerji temini, teknolojik sistemlerin kullanımı, enerji tasarruf projeleri, hızlı dijitalleşme, atıkların geri dönüşümü ve yeni yutak alanları yaratma çalışmaları bu kapsamda yeraldı. 2011-2022 yılları arasında 145,569 tCO2e Kapsam 3 emisyonunun atmosfere salınması önleyen şirket, karbon salınımı, yenilenebilir enerji üretimleri ile yaklaşık 29 bin 069 aracın bir yıl süre ile trafikten uzaklaştırılması ya da 99 bin 478 hanenin yıllık elektrik tüketimi eşdeğer tüketimi önlemiş oldu.

Fraport TAV Kalite Müdürü Dr. Musa Güngören, Havaalanları Birliği 'Havaalanı Karbon Akreditasyon' programı şartlarına paralel, Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi şartlarını da karşılamak üzere Sürdürülebilirlik Stratejisini ve Entegre Yönetim Sistemi politikasının güncellendiğini, bu kapsamda 2030 Dengeleme ve 2050 Karbonsuzlaşma hedeflendiğini belirtti.