ÖZEL HABER

Antalya’nın dünyaca ünlü mağaraları

Turizmin başkenti Antalya’nın dünyaca üne kavuşmuş mağaralarını beraber keşfetmeye ne dersiniz?

Doğal güzellikleriyle fark yaratan ve yaz tatili denildiğinde herkesin ilk aklına gelen tatil seçeneklerinden olan Antalya, tarihi yapısı ve birbirinden eşsiz plajlarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi konumundadır. Türkiye’nin önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya’da pek çok eşsiz doğal güzellik bulunmaktadır. Dünyanın en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri olan Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir ilimiz olup, Türkiye’de turizme açık mağaraların önemli bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahiptir. Bu yazımızda Antalya’nın dünyaca ünlü mağaralarını derledik. Bu mağaralarda bizimle birlikte bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz? İşte tüm detaylarıyla o mağaralar…

ALTINBEŞİK MAĞARASI
Antalya'nın İbradı İlçesi’nin Ürünlü Köyü’nde bulunuyor. Altınbeşik Mağarası Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3. en büyük yeraltı gölü olma özelliğine sahiptir. Özellikle girişinden itibaren 200 metrelik bölüm ile alt seviyeye ulaşmaktadır. Altınbeşik Mağarası yüzyıllar içerisinde kireç taşları içinde kırılmak suretiyle oluşumu gerçekleşmiştir. Özellikle bu mağara üst üste 3 seviye üzerinden oluşumunu tamamlamıştır. Bu doğrultuda en üst seviye sürekli olarak kuru iken alt ve orta kısımlar yağışlı mevsimlerde hareketli hale gelir. Alt ve orta seviyelerde bulunan yer aldığı akarsuyu, su seviyesinin değişmemesi açısından oldukça önemli bir etkendir.1994 yılından bu yana Türkiye'nin ziyaretçilere açık olarak gezi imkanı tanımaktadır.

BELDİBİ MAĞARASI
Antalya – Kemer yolunun 40 kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan Beldibi Mağarası aynı zamanda bir kata altı sığınadır. Deniz sahilinden 25 metre yükseklikte bulunan Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik Merkezi'dir. Mağara, yerli ve yabancı turistlere devamlı açık olan bir arkeolojik SİT alanı konumundadır. Beldibi Mağarası içerisindeki paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait en iyi buluntuların çıkartıldığı mağara görülmeye değer yerlerden biridir. Günümüzde mağaranın içi doğal tahribat sebebiyle büyük ölçüde zarar gördüğünden dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgârlarla sürüklenerek akıp gitmiştir. Beldibi Mağarası'nda yapılan kazılarda, Mezolotik kültürleri içeren toplam altı tabaka tespit edilmiş olup, üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktaşı aletler bulunmuştur. Kaya altı sığınağını duvarlarında ise şematize edilmiş insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır.

DAMLATAŞ MAĞARASI
Damlataş Mağarası, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur. Mağara, tarihi Alanya Kalesi’nin batı kıyısındadır. Mağaranın giriş kısmında 50 metrelik bir geçit vardır. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa gelinir. Buradan mağaranın tabanına inilir. Mağara, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır. Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlüdür. Doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır. 

 

DİM MAĞARASI
Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarasıdır. Alanya’ya 11 km uzaklıkta olan mağara deniz seviyesinden 232 m yükseklikte olup, Cebeli Reis Dağı'nın batı yamacında yer alır. 4 galeriden oluşan Dim Mağarası 360 m uzunluğunda, yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara içinde zengin sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşumlar vardır. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır.

GEYİKBAYIRI MAĞARASI
Antalya ya 26 km uzaklıktaki Geyikbayırı köyündedir. Antalya’dan batı yönünde Çakırlar köyü üzerinden Geyikbayırı köyüne gidilebilir. Köyün merkezinden mağaraya 5 dakikalık bir yürüyüşle erişilebilir. 120 m toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 6,5 m dir. Turizme açmaya değer bulunmuş bir mağara olup çalışmalar devam etmektedir. Genellikle kuru, zaman zaman aktif mağara tipindedir. Yaz aylarında tamamen kurudur. Yağışlı mevsimlerde taban suyu yükseldiğinde mağara tabanını su basmaktadır. Mağara ısısı yaz aylarında açık havaya nazaran serindir. Sonbaharda açık hava ile eşit ısı gösterir.

KARAİN MAĞARASI
Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunur. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir. 1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Ayrıca, verdiği bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz'in eski çevresinin ortaya konmasında önemli bir rol üstlenen Karain, çevresindeki diğer mağaralarla birlikte doğal ve kültürel özellikleri dolayısıyla karma sit olarak Dünya Miras Listesi'ne önerilmektedir.

YALAN DÜNYA MAĞARASI
Gazipaşa İlçesi’ndeki 5 milyon yıllık Yalan Dünya Mağarası'na turistler tarafından ilgi gören yerler arasında. Beyrebucak Mahallesi'nde, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Yalan Dünya Mağarası, 5 milyon yaşında dikit, sarkıt ve sütunlardan oluşuyor. Yaz kış 28 derecelik ısıya sahip olan mağara 4 kilometre uzunluğa sahip. 2010 yılında Gazipaşa Kaymakamlığı ve Antalya Valiliği tarafından 450 metresi düzenlenip ışıklandırılan ve ziyarete açılan mağaranın astım hastalığına da iyi geldiği düşünülüyor ve yöre halkı tarafından bu amaçla kullanılıyor. Mağara sadece burada yaşayan özel bir yarasa cinsini de barındırıyor. Yalan Dünya Mağarası yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Yaz kış ziyarete açık olan mağarayı, her yıl artmakla birlikte yaklaşık 25 bin kişi ziyaret ediyor.

 

ZEYTİNTAŞI MAĞARASI
Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan Zeytintaşı Mağarası, 1 milyon yılda oluşmuş bir doğa harikası. Çok ince sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken mağarada oluşum ise halen sürüyor. Mağaradaki sarkıt ve dikitler her yıl 1 milimetre civarında büyüyor. Zeytintaşı Mağarası 14 metre genişliğinde ve 136 metre uzunluğunda. 2 dehlizden oluşan mağaranın bir katı ziyarete açık. Mağara içinde yüz binlerce yılda oluşan farklı doğal figür ve silüetleri de görmek mümkün. HABER/BUSE ER