YEREL GÜNDEM

Antalya'nın eşsiz güzellikteki gölleri

Kartpostalları andıran benzersiz fotoğraf kareleri yakalayacağınız manzaralar, yemyeşil ağaçların yansıdığı suların yarattığı eşsiz görüntüler, kelimelerin tarif edemeyeceği güzellikteki gün batımları ile Antalya’nın göllerini keşfetmeye ne dersiniz?

Sayısız coğrafi zenginlikleri barındıran Antalya, masmavi denizinin yanı sıra olağanüstü güzelliklere sahip göl ve göletleri ile de dikkat çekiyor. Her biri ayrı ayrı gezilip görülmeye değer nitelikler taşıyan bu göller, huzurlu ve sakin atmosferleri sayesinde, yoğun iş temposundan ve şehrin karmaşasından uzaklaşmak, sessiz ve dingin bir ortamda doğa ile baş başa keyifli saatler geçirmek için ziyaretçilerine son derece ideal bir ortam sunuyor. Antalya’da gezilip görülecek en güzel 10 gölü sizler için bu yazımızda derledik. İşte tüm detaylarıyla gezi rotanıza mutlaka eklemeniz gereken, o doğa harikası göller…

Akbaş GöletiSerik ilçe sınırları içerisinde bulunan Akbaş Göleti, Gökçepınar köyü sınırlarında  bulunur. Kocadere üstünde inşa edilmiş olan gölet,  Akbaş ve Karataş Köylerindeki tarım alanlarının sulanması amacıyla yapılmıştır. Akbaş Göletinin kaynağını Etler Şelalesi’nden gelen suların oluşturduğu gölet etrafı ormanlarla çevrilidir ve harika bir manzaraya sahiptir. Akbaş Gölet’inde yüzmek yasaklanmış olup, çevresinde kampçılar ve günübirlik gelen ziyaretçilerin piknik yapmasına müsaade edilmektedir. Akbaş Gölet’inin üst kısımlarındaki bölgede orman içinde yer alan doğal havuzlar ve şelaleler göz kamaştırıcı güzelliğe sahip olup seyyahların, doğaseverlerin ve kamp severlerin yeni gözdesi olma yolunda bayağı yol alınmıştır.

Alara ÇayıGündoğmuş ilçesinin güneydoğusunda, Oğuz, Çakalsakmak, Alıkpazı ve Yukarıbük Dereleri’nin birleşimi ile oluşan Alara Çayı Vadisi, Alanya'nın batı kesimini iç kısımlara bağlayan bir geçit görevi görüyor. Bölge, tarih boyunca birçok denizci topluma ev sahipliği yapmış. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında, İpek Yolu üzerinde kervanların duraklama noktası olarak kullanılmış. Bölgeyi ziyaretinizde, Alara Çayı’nın üst kısmında, Güzelbağ ile Alara Kalesi arasındaki rafting ve kano parkurlarında, keyifli ve maceralı bir gün geçirebilir ya da çayın çevresindeki balık restoranlarında, nefis bir dinlenme molası verebilirsiniz. Ayrıca, Alara Çayı’nın çevresinde piknik, yürüyüş, balık avı ve doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.

Beymelek Lagünü

Beymelek Lagünü Antalya ilinin Demre ilçesinin sahil kısmında yer alır. Doğal bir oluşum olan Beymelek Lagünü tatlı su ile deniz suyunun birleştiği bir kıyı alanıdır. Görsel bir şölen oluşturan lagünde balık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Yukarıdan bakıldığında bir tarafta tatlı su bir tarafta Akdeniz’in berrak ve büyüleyici tuzlu suyu ortak bir noktada buluşur ve birbirine karışır. Demre Beymelek Lagününde gün boyu ailecek vakit geçirebilirsiniz. Denizin serin suyunda yüzebilir, kıyıda piknik yapabilirsiniz. Yine lagünün denize döküldüğü boğazda amatör balık avcılığı yapabilirsiniz. Beymelek Lagününde hem denize girilecek deniz kenarında yerler var, hem de güneşlenmek için kumsal vardır. Demre’de yer alan bu doğal güzellikte deniz tarafında bir işletme bulunmaz. 

Dim ÇayıAntalya'nın Alanya ilçesi sınırlarında yer alan, Alanya merkezden 6 kilometre uzaklıktaki çay, yaklaşık 60 kilometrelik bir seyir izler. Bu seyrin son kısımlarına doğru Alanya ilçesinin turizminin hizmetine başlar. Yaz kış soğuk olan suyu özellikle yazın Akdeniz'in bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenler için ideal bir mekân teşkil eder. Paralel giden yola açılan pek çok lokanta ve çay bahçesi vardır. Ana yola yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıktaki regülatörden sonra da bu lokantalar devam eder. Çayın daha üst kısımları ise rafting amaçlı kullanılmaktadır

Doyran GöletiKonyaaltı ilçesine bağlı Akdamlar Mahallesi yer alan gölete şehir merkezinden mesafe 28 kilometredir. Çakırlar bölgesindeki sabah yapacağınız enfes bir kahvaltı sonrası buraya yürüyüşe çıkmak öne çıkan aktiviteler arasında. Özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan gölet, Saklıkent Kayak Merkezi yolu üzerindedir. Ana yoldan yaklaşık 300 metre kadar içeride kalan göletin, yoldan geçerken görünmediğini belirtelim. Bu enfes mekanı kitap okumak, kamp yapmak, hamak veya salıncak kurup ailesi ile keyifli vakit geçirmek isteyenler sıklıkla tercih ediyor. 

Ekşili GöletiGölde atlayan sazan balıklarının sesini duyabileceğiniz, yemyeşil ağaçların arasında gizlenen Ekşili Göleti Antalya’nın en güzel gölleri arasında yer alıyor. Çam ağaçları ile çevrili gölet yıllar önce sulama amaçlı inşa edilmiş. Ekşili Göleti, Antalya ilinin Döşemealtı Hatipler Mevki Ekşili Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çok fazla bilinmeyen bu doğa harikası gölet genellikle yöre halkı tarafından tercih edilmektedir.  Biyolojik çeşitliliği, endemik floral yapısıyla,  berrak ve yeşil rengiyle görenleri kendisine hayran bırakan bir yer. Gölün bir kısmı DSİ tarafından telle çevrilmiş durumda fakat tellerle çevrili olan kısmın karşısında kalan alan kamp yapmak için geniş ve gölge alanlar bulunmaktadır.

Karadere Göleti

Devlet Su İşleri Karadere Göleti Barajı, Antalya ilinin Konyaaltı ilçesinde yer almaktadır. Konyaaltı denilince hemen merkezde zannedilmesin, Antalya merkez ile Karadere Göleti arası 46 km, Konyaaltı sahili ile Karadere Göleti Barajı arası 41 km’dir. Yolun büyük bir bölümü virajlı köy yolu olduğu içinde her iki yerden de gölete yol özel araçla bir saat kadar sürmektedir. Karadere Göleti yüksek bir kesimde bol temiz hava ve yemyeşil ormanlar ile çevrilidir. Gölün kendine has bir suyu ve berraklığı vardır. Manzara etkileyici ve sakindir. Ailecek Karadere Göleti gezisi yapabilir, göl kenarında piknik yapabilir, serin suyunda yüzebilirsiniz.

Kral Havuzu

Antalya Serik’e bağlı doğal oluşumlu bir havuz niteliğindeki Kral Havuzu; Antalya merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunur. Bölgenin hem konum itibarı ile uzak olması hem de tanıtım faaliyetlerinin çok fazla yapılmaması pek çok insanın havuzdan bihaber olmasına neden olur. Uçansu Şelalesi’nin hemen yöresinde bulunması nedeni ile zaman zaman kalabalık günler yaşayan havuz özellikle ilkbaharda mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Kireç taşlarının suyun etkisi ile doğal bir şekilde oyulması sonrasında oluşan havuz benzeri yapının içine dolan su ile oluşmuş bu havuz küçük olsa da görsel açıdan oldukça etkileyicidir. Üstelik Uçansu Şelalesi’ne akan suyun burada birikiyor olması suyun berraklığını anlamaya yeterli olur. Sevdiklerinizle keyifli dakikalar geçirmek ve havuzu arkanıza alarak muhteşem fotoğraf kareleri biriktirmek için bölgeyi ziyaret etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yeşil Göl Adını suyunun kendine has büyüleyici renginden alan ve güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bıraktıran Yeşil Göl, Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunuyor. Bir krater gölü olan Yeşil Göl, eşsiz coğrafi zenginlikleriyle ünlü Gömbe Yaylası üzerinde, Batı Antalya’nın ikinci yüksek tepesi olan Akdağ’ın doğu yamacında, yaklaşık bin dokuz yüz doksan metre yükseklikte yer alıyor. Kış aylarında vahşi bir görünüm sergileyen göl ve çevresi, yaz mevsiminde, bambaşka bir görünüme bürünüyor. Dağlarda eriyen karların kaynağını oluşturduğu buz gibi sular, gölün etrafını kaplayan rengarenk çiçekler ve bitkiler, tertemiz, serin havanın verdiği zindelik, arınma ve yenilenme duygusu, burayı doğa severler için birçok aktivitenin yapılacağı eşi, benzeri olmayan bir ortama dönüştürüyor.