Peki, tatil cenneti olarak bildiğimiz Antalya’nın ilçelerine ne kadar hakimiz? Antalya’nın ilçelerini hangimiz rahatlıkla sayabiliriz? Günümüzde bu tarz sorulara maruz kalmamız oldukça kolay olduğu için ya da gittiğimiz tatil yerlerini unutmamanız için size Antalya’nın ilçelerini hazırladık.

MERKEZ İLÇELER:

1.       Meşhur köftesiyle ünlü Aksu

 

Aksu, Antalya’nın merkez ilçelerinden biri olup; şehir merkezine uzaklığı 26 kilometredir. Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış ve aynı zamanda Helenistik Dönem yapılarından olan Perge Antik Kenti, Aksu sınırları içerisinde yer almaktadır. 18 metrelik yüksekliği ve eşsiz güzelliğiyle Kurşunlu Şelalesi, arkeolojik anlamda ayrı bir öneme sahip olan Zindan Mağarası ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan Sorgun Yaylası, Aksu ilçesinde gezilmesi gereken destinasyonlar arasındadır. Aksu ilçesinde denize girebileceğiniz, başta Kundu Halk Plajı ve Kumköy Halk Plajı olmak üzere çok sayıda plaj bulunmaktadır.
Dünyaca ünlü organizasyonlara ev sahipliği yapan EXPO Fuar Merkezi de Aksu sınırları içerisindedir.

2.      Halı diyarı; Döşemealtı

Döşemealtı, Antalya şehir merkezine 21 kilometre uzaklıktadır. Döşemealtı, Antalya’nın merkez ilçeleri arasındadır. İlçe, el dokuması halılarıyla ön plana çıkmaktadır. Termessos Milli Parkı içerisinde yer alan,  Anadolu’nun eski halklarından olan Luviler tarafından kurulmuş  olan Termessos Antik Kenti, Döşemealtı’nın başlıca tarihi yerleri arasındadır. Akdeniz Bölgesi’nin tarih ve arkeolojisini en iyi yansıtan mağaralardan olan Kocain Mağarası, Döşemealtı’nın önemli doğal güzelliklerindendir.

3.      Antalya’nın en kalabalık ilçesi; Kepez

Kepez İlçesi Kütükçü Mahallesi, Duacılar Mahallesi, Sütçüler Mahallesi ve Göçerler Mahallesinin birleşmesi ile oluşan 2009 yılında 5747 sayılı yasa kapsamında Varsak ile birleştirilerek Kepez İlçesi Kurulmuş ve merkez ilçe olarak yerini almıştır. İlçemizin toplam yüzölçümü 397.869 dekar olup; 86.211 dekarında tarım yapılmaktadır. Bu miktar toplam yüzölçümün yaklaşık % 22’sini oluşturmaktadır. İlçemize bağlı Kızıllı, Çamlıca, Kirişçiler, Duacı ve Odabaşı Mahalleleri ormanlık alan üzerindedirler.

4.      Plajıyla dünyaya ün salmış; Konyaaltı

İlçemizin toplam yüzölçümü 397.869 dekar olup; 86.211 dekarında tarım yapılmaktadır. Bu miktar toplam yüzölçümün yaklaşık % 22’sini oluşturmaktadır. İlçemize bağlı Kızıllı, Çamlıca, Kirişçiler, Duacı ve Odabaşı Mahalleleri ormanlık alan üzerindedirler. Akdeniz Bölgesi’nin önemli limanlarından Antalya Limanı, Konyaaltı ilçesindedir. Konyaaltı Plajı, Akdeniz Bölgesi’nin en ünlü plajıdır. Konyaaltı ilçesinin tarihi yapıları arasında; M.S. 3. yüzyılda inşa edilmiş ve Roma dönemi mirası olan Roma Hamamı öne çıkmaktadır.

5.      Kentin en eski yerleşim yeri; Muratpaşa

 İlçe, yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Muratpaşa’nın öne çıkan tarihi ve turistik noktaları arasında Hadrian Kapısı, Antalya Oyuncak Müzesi, Antalya Müzesi ve Antalya Kum Heykel Müzesi yer almaktadır. Doğal güzellikleri bakımından da zengin olan Muratpaşa’da görülmesi gereken yerler arasında Lara Düden Park ve Düden Şelaleleri bulunmaktadır. Muratpaşa’nın popüler plajları arasında; İnciraltı Plajı, Muratpaşa Halk Plajı ve Lara Halk Plajı yer almaktadır. Lara, Muratpaşa’ya bağlı bir tatil kasabasıdır. Çok sayıda otel, restoran, plaj ve eğlence mekanına ev sahipliği yapan Lara, özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir.

DİĞER İLÇELER:

6.      Tarihi ve doğasıyla; Serik

01-20

Serik, Antalya il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Tarihi açıdan önemli yapılara ev sahipliği yapan Serik’te gezilecek yerler arasında, Roma Dönemi yapılarından olan ve antik tiyatrosuyla ünlü Aspendos Antik Kenti yer almaktadır. Serik ilçesinde görülmesi gereken doğal güzellikler; üzerinde tekne turu yapılabilen Köprüçay ve tesadüf eseri keşfedilmiş olan Zeytintaşı Mağarası’dır. Serik’in popüler plajları ise; Belek Halk Plajı ve Boğazkent Halk Plajı’dır. Belek, Serik’e bağlı bir turizm beldesidir. Türkiye’nin golf konusunda en ünlü yerlerinden olan Belek, dünya çapında birçok golf organizasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Belek, aynı zamanda plajları, lüks otelleri ve eğlence mekanları ile ünlüdür.

7.      Şelalesiyle ünlü; Manavgat

Manavgat, Antalya il merkezine 75 kilometre uzaklıktadır. Manavgat Şelalesi ile ünlü olan ilçede görülmesi gereken doğal güzellikler arasında; üzerinde tekne turları düzenlenen Oymapınar Gölü, doğa yürüyüşleri için uygun Köprülü Kanyon ve keşfedilmeyi bekleyen Altınbeşik Mağarası yer almaktadır. Manavgat ilçesinde görebileceğiniz tarihi yapılar arasında Apollon Tapınağı, Side Antik Kenti ve Aspendos Köprüsü bulunmaktadır. Manavgat’ın ünlü plajları ise Evrenseki Halk Plajı, Çamiçi Halk Plajı ve Kumköy Halk Plajı olarak sıralanmaktadır. Side, Manavgat ilçesine bağlı popüler bir tatil beldesidir. Sınırları içerisinde çok sayıda plaj, restoran ve eğlence mekanı bulunan Side, turizm bakımından oldukça gelişmiştir.

8.      Antalya’nın yaylası; Korkuteli

Korkuteli, Antalya il merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. Korkuteli ilçe merkezinde bulunan Sultan Alaeddin Cami, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Bey Dağlarının eteklerinde yer alan Korkuteli’nin doğal güzellikleri arasında Güllük Dağı Milli Parkı ve Karain Mağarası bulunmaktadır.

9.      Medeniyetlerin evi; Kemer

Kemer, Antalya il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçe, Türkiye’nin önemli tatil ve turizm merkezleri arasındadır. Tarihi M.Ö. 690 yılına uzanan Kemer’de görebileceğiniz tarihi yapılar; Büyük İskender ve Rodos Krallığı’na ev sahipliği yapmış olan Phaselis Antik Kenti ve 12. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Av Köşkü olarak öne çıkmaktadır. Kemer’de her yıl yaz aylarında Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.

10.   Saklı cennet; Kaş

Kaş, Antalya şehir merkezine 190 kilometre uzaklıktadır. Kaş, aynı zamanda Antalya’nın turizm bakımından gelişmiş ilçeleri arasındadır. Kaş, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Likya Birliği’nin önemli şehirlerinden olan Patara Antik Kenti ve Antiphellos Antik Kenti, ilçede görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır. Keşfedilecek pek çok doğal güzellik bulunan Kaş ilçesinde görülmesi gereken destinasyonlar arasında eşsiz koylarıyla Kekova Adası, turkuaz deniziyle Mavi Mağara bulunmaktadır.

11.   Düğmeli evleriyle meşhur; İbradı

İbradı, Antalya’ya ortalama 160 kilometre uzaklıktadır. İbradi, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer almakla birlikte yörük kültürünün oldukça yaygın olduğu bir ilçedir. İbradı ilçe merkezinde bulunan tarihi konaklar, ilçenin otantik dokusunun günümüze taşıyan yapılar arasındadır. Selçuklu Dönemi yapılarından olan Kargıhanı Kervansarayı da ilçenin tarihe tanıklık eden yapıları arasında öne çıkmaktadır. Düdensuyu Mağarası olarak bilinen Altınbeşik Mağarası ve piknik yapmak için elverişli alanları ile ünlü Alabalık Vadisi, İbradı’da görülmesi gereken destinasyonlar arasındadır.

12.   Yemyeşil doğasıyla; Gündoğmuş

Gündoğmuş, Antalya il merkezine 140 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İlçe, engebeli bir araziye sahip olduğu için bölgede tarımdan ziyade hayvancılık daha çok gelişmiştir. Gündoğmuş ilçesinin en önemli tarihi yapısı, içerisinde çok sayıda kaya mezarı, lahit ve mağara bulunan Casae Antik Kenti’dir. Gündoğmuş gezilerinde piknik yapabileceğiniz Pınarbaşı, ilçeyi çevreleyen Geyik Dağı ve etrafı yeşilliklerle çevrili bir akarsudan akan Uçan Şelale, ilçenin başlıca doğal güzellikleri arasındadır.

13.   Doğal güzelliğiyle; Gazipaşa

01-19

Gazipaşa, Antalya şehir merkezine 177 kilometre uzaklıktadır. Küçük bir yüzölçüme sahip Gazipaşa, doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Gazipaşa’nın gizli cenneti Delik Deniz Koyu, gizemini hala koruyan Yalan Dünya Mağarası ve adını cüceler ile ilgili hikayeden alan Cüceler Mağarası ilçede görülebilecek doğal güzellikler arasındadır. Gazipaşa’nın ünlü plajları arasında Koru Plajı ve Gazipaşa Halk Plajı öne çıkmaktadır. Gazipaşa ilçesinin önemli tarihi yapıları arasında M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş ve Helenistik Dönem’den günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, akropol, agora, su kemer ve hamam yapılarını görebileceğiniz Selinus Antik Kenti yer almaktadır.

14.   Tarımın başkenti; Kumluca

Kumluca, Antalya şehir merkezine 95 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Akdeniz’e kıyısı olan Kumluca, plajları ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Verimli topraklara sahip ilçede bölge halkı, geçimini seracılıktan kazanmaktadır. Kumluca’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında, dünyaca ünlü Olimpos Plajı, 2 kilometrelik sahil uzunluğu ile Adrasan Koyu, Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Suluada ve gece gündüz sönmeyen ateşi ile birlikte Çıralı Yanartaş yer almaktadır. Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kumluca’da görebileceğiniz tarihi yapılar ise; Rodoslular tarafından kurulmuş olan Rhodiapolis Antik Kenti ve Türkiye’nin en yüksek konumdaki feneri olan Gelidonya Feneri olarak sıralanmaktadır.

15.  Portakal cenneti; Finike

 

Finike, Antalya şehir merkezine 139 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denize kıyısı olan ilçe, turizm bakımından gelişmiş durumdadır. Finike ilçesinde gezilecek yerler arasında bulunan ve içerisinde 8 adet teşhir salonunun yer aldığı Elmalı Müzesi ve M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen Limyra Antik Kenti ilçenin önemli tarih yapılarıdır. Finike’nin doğal güzelliklerini en iyi yansıtan ve adını Cenevizli Amiral’den almış olan Andrea Doria Koyu, tarihi süreçte korsan yatağı olarak kullanılmış; ancak günümüzde turistik faaliyetler amacıyla ziyaret edilen eşsiz bir koydur. Finike’de denize girebileceğiniz ünlü plajlar; Finike Halk Plajı, Gökliman Plajı ve Altuncan Hatun Kadınlar Plajı’dır.

16.  Leblebisiyle ünlü; Elmalı

Elmalı, Antalya şehir merkezinin 115 kilometre batısında yer almaktadır. Elmalı ilçe merkezinde bulunan, bölge tarihine ışık tutan arkeolojik eserlerin sergilediği Elmalı Müzesi, M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen Karaburun Tümülüsü ve ilçeye 5 km uzaklıkta bulunan Semahöyük Antik Kenti, bu ilçenin başlıca tarihi yapıları arasındadır. Yeşil ağaçların çevrelediği Elmalı ilçesinde bulunan karstik oluşumlu Avlan Gölü, ilçenin önemli doğal güzelliklerindendir.

17.    Noel Baba’nın evi; Demre

 

Demre, Antalya il merkezine 142 kilometre uzaklıktadır. Turizm bölgesi olarak öne çıkan Demre’de bölge halkı geçimini tarım ile sağlamaktadır. Demre ilçesinde yer alan Apollon'un kehanet merkezi olarak bilinen Soura Antik Kenti, Aziz Nikolas'ın piskoposluk yaptığı Myra Antik Kenti, Noel Baba olarak tanınan St.Nicholas adına yaptırılan Aziz Nicholas Kilisesi ve M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş Simena Kalesi ilçenin önemli tarihi yapılarıdır. Birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapan, aynı zamanda tarihi anlamda da öne çıkan Kekova Adası ve 149 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Demre Kuş Cenneti, Demre’nin başlıca doğal güzellikleri arasındadır. 

18.  Tapınak yurdu; Alanya

 

Alanya, Antalya şehir merkezine 154 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Alanya’da turizm ve hizmet sektörü oldukça gelişmiş durumdadır. Alanya’nın sembolik yapıları arasında bulunan Alanya Kalesi ve Kızıl Kule, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır. M.Ö. 6. yüzyılda kurulan Leartes Antik Kenti ve M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilmiş, içerisinde tiyatro, akropol, agora, nekropol ve tapınaklarını görebileceğiniz Syedra Antik Kenti bölgenin tarihine ışık tutan yapıları olarak öne çıkmaktadır. Alanya’nın ünlü plajları arasında Damlataş Plajı, Portakal Plajı ve Alanya Halk Plajı yer almaktadır. 

19.   Çam ormanlarının süslediği cennet; Akseki

 

Akseki, Antalya şehir merkezine 155 kilometre uzaklıkta yer alan bir ilçedir. Akseki bölge halkının başlıca geçim kaynakları arasında ormancılık, bağcılık ve badem yetiştiriciliği yer almaktadır. İlçedeki sulanabilir arazilerde yaygın bir şekilde meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Akseki sınırları içerisinde yer alan başlıca doğal güzellikler; Sülek Yaylası’nda 72 metrelik derinliği ile dikkat çeken Dipsiz Göl, Roma döneminden kalan Kartallı Mağara ve 330 metre derinliği ile ünlü Düdencik Mağarası olarak sıralanmaktadır.

HABER/BUSE ER

 

Editör: Uğur Keskin