ANTALYA Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, ‘Zamanın Ayak İzinde Antalya’ başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye konuk olan Araştırmacı Yazar Giray Ercenk, ilk olarak Antalya ve çevresinde yaptığı çalışmaları açıkladı. Söyleşi görsel örneklerle desteklenerek devam etti. Ercenk, 2010 yılında yazdığı ‘Dünden Bugüne Döşemealtı’ kitabında yer alan Karain mağarasının önemine değindi. Ercenk, “Türkiye’nin en önemli ilk yerleşimlerinden biri. İnsan yaşamı 500 bin seneye kadar geriye gidilebiliyor” dedi.
ANTALYA’NIN KENTLEŞME SÜRECİ
Söyleşi genel itibariyle Antalya’nın tarihi gelişimi üzerine devam etti. Ekonomik olarak atılan adımlar anlatıldı. Ercenk, “1960’larda dönemin Bakanı verimli tohumlar kullandı, zenginleşme ve sermaye birikimi başladı. Bu durum Antalya’da inşaat sektörünün, turizm alt yapısının gelişmesini ve nüfus değişimini sağladı. Bu gelişmeler yetersiz de olsa kentleşmenin önünü açtı” ifadelerini kullandı.
ABDULLAH UZ, TEŞEKKÜR ETTİ
Söyleşiden sonra Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Abdullah Uz, “Antalya ve bölgemiz konusunda, özellikle deneyimlere dayalı büyük birikimi olan Sayın Giray Ercenk'in söyleşisini dinlemek büyük bir ayrıcalıktı. Kendisine çok teşekkür ederiz” dedi.
GİRAY ERCENK KİMDİR?
Kültür tarihçisi, rehber, araştırmacı, yazar. İktisat eğitiminden sonra tarih alanında yüksek lisans yaptı. Akdeniz Üniversitesi’nde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği turist rehberliği kurs ve seminerlerinde ‘Anadolu Uygarlığı’, ‘Anadolu Bilgeleri’ ‘13. Yüzyıl Anadolu Aydınlanması’, ‘Bölgenin Eski Yol Sitemi’ ve ‘Bölgenin Tarihi Coğrafyası’ gibi kültür dersleri verdi, söyleşiler yaptı. Isparta’nın Yalvaç, Antalya’nın Gündoğmuş, Döşemealtı ilçelerinin tarih ve kültürü ile ilgili araştırmalar yaptı; ‘Döşemealtı /Coğrafya-Tarih ve Su Saklama Yapıları’ adlı çalışması 2010 yılında, Alanya, Manavgat, İbradı, Akseki, Gündoğmuş, Gazipaşa ile Konya’nın Seydişehir, Bozkır, Hadim, Taşkent ve Karaman’ın Sarıveliler, Ermenek ilçelerinin oluşturduğu üretim ve yaşam havzasının coğrafya-üretim-tarih ve kültür bağlamında ele alındığı çalışması ‘Dağın Dili’ adıyla 2015 yılında kitaplaştı. Gazetelerde siyaset, çevre ve kültür konulu yazılar yazan Giray Ercenk’in bazı köşe yazıları ‘Damdaki Deve Sürüsü’ adıyla yayınlandı. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN