ANTALYA, denizi, kumu, güneşi kadar tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel yapıları, antik kentleri ve restoranlarıyla Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen özel bir yer. Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Antalya, turizmin başkenti konumunda. Peki, Antalya’nın ilk restoranının ne zaman açıldığını biliyor musunuz? Gelin birlikte Antalya’nın ilk restoranını tanıyalım.

topçu 2

TOPÇU KEBAP ADI NEREDEN GELİYOR?

1885 yılında faaliyete geçen Topçu Kebap, Antalya’nın ilk lokantası ve Türkiye’nin de en eski lokantalarından biridir. Mekân, Mehmet Arıkan tarafından kurulmuş, sadece şiş köfte ve piyazla hizmete başlamış. Mehmet Arıkan, Balkan Savaşı’nda topçu olarak görev yapmış. İri yarı bir insan olduğu için top mermilerini elleri ile yuvasına yerleştirirmiş, o yüzden lakabı Topçu Mehmet olarak kalmış. İşletmesinin adı da buradan geliyor.

KUŞAKTAN KUŞAĞA

Topçu Mehmet, 1950 yılında ölünce işletmeciliği oğulları Recep ve Halil Arıkan üstlenmiş. Recep ve Halil ustaların vefatından sonra bayrak, Recep Arıkan’ın oğulları Mehmet, Mesut ve Hakan Arıkan kardeşlere geçmiş. Halen dördüncü kuşak, lokantanın mutfağında yetişiyor. Başka bir şube açılmasına sıcak bakılmayan restoran, günümüzde de işlevliğini koruyor.

topçu 3

DEĞİŞMEYEN TAT!

Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’nde, bahçesi ve üst katıyla 150 kişi kapasiteli lokanta, yakında 4’üncü kuşağa devredilecek. Açıldığı ilk yıllarda Antalya’ya özgü şiş ve piyazla hizmet sunan Topçu Kebap Salonu’nun menüsünde bugün yaprak döner, kuzu şiş, tavuk şiş de bulunuyor. Mekânının en ünlü tatlıları Arap kadayıfı ve tulumba tatlısı. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin