Esas olarak temizlenme ve yıkanma mekânları olan, Türk-İslam mimarisi açısından son derece önemli yapılar hamamlar zaman içerisinde folklorik bir birikimin de meydana gelmesine sahne olmuştur. Hamam yapıları somut kültürel mirasın yanı sıra somut olmayan kültürel mirasın da sergilendiği ve yaşatıldığı kültürel mekânlardır. Türk hamamı, Türk banyosu geleneğinin, XV. yüzyılın ikinci yarısında Anadolu’nun hamam kültürüyle birleşiminden ortaya çıkan bir yapıdır. Antalya yöresi, hamam kültürü ve geleneğinin yer yer modern uygulamalarla devam ettirildiği bir coğrafyadır. Hamamlar banyo yapılan bir yer olmanın dışında, aynı zamanda birer eğlence mekânıdır. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Antalya’nın tarihi hamamlarını sizler için derledik. İşte Antalya’daki tarihi hamamlar…

1-      Mevlevihane Hamamı

Yivli Minare Camisinin çevresindeki farklı zaman aralıklarında inşa edilmiş yapılardan birisi olan hamam, Mevlevihane’nin bir parçası olarak değerlendirildiğinden Mevlevihane Hamamı veya Yivli Minare Hamamı, Yivli Minare Külliyesi Hamamı gibi isimlerle de anılmaktadır. Hamamın planı, boyutları ve konumu ile kalabalık gruplara hizmet vermekten ziyade özel kullanıma uygun olarak tasarlandığı düşünülmektedir. 13. yüzyılın ilk çeyreğinde “Saray Hamamı” olarak inşa edildiği yönünde görüşler bulunmakla birlikte,  Osmanlı devrinde 16. yüzyılın başlarından itibaren Mevlevihane hamamı olarak fonksiyon gördüğü bilinmektedir.

2-      Konyaaltı Roma Hamamı

Hamam Milattan sonra 3. Yüzyılın sonlarında yapılmış olup, 6. Yüzyılda geçirdiği bir yangından sonra 14. Yüzyıla kadar yapısal ve işlevsel olarak büyük değişikliklere uğramıştır. Yapının moloz taşlarla örülmüş ve önemli bir bölümü hala ayakta olan duvarları mermer plakalarla, tonozların iç kısımları beyaz sıvayla kaplıdır. Tüm yapının kiremitle örtülmüş olduğu tahmin edilmektedir. Roma mimarisine uygun olarak her birinin farklı işlevi olan tonozlu odalardan oluşmuştur.

3-      Tarihi Yenikapı Hamamı

 Tarihi Yeni Kapı Hamamı, diğer hamamlar da olduğu gibi Kaleiçi’nde bulunan tarihi bir hamamdır. Bu hamam da Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar korunarak gelmiştir. Yeni Kapı Hamamı, adını Antalya’nın tarihi surlarından biri olan Yeni Kapı’dan almıştır. Bahsi geçen bu hamam, 1490 yılında inşa edilmiştir. Bu sebeple, Antalya’nın en eski hamamlarından biri olarak kabul edilir. Hamam, Osmanlı hamam mimarisinin tipik özelliklerini taşımaktadır. Yukarıdaki hamamlarda değindiğimiz gibi burada da erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı bölümler bulunmaktadır.

4-      Pazar Hamamı

Pazar Hamamı, Antalya ili merkezinde Kaleiçi bölgesinde bulunmaktadır. Çifte Hamam olacak da bilinen yapı, 16. yüzyılda yapılmış. Şu an ise hediyelik eşya vb. ürünleri satıldığı bir mekan olarak kullanılıyor. Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki Balbey Mahallesi’ndedir.

5-      Sefa Hamam Antalya Kaleiçi

 Burası daha önce Roma Hamamı olduğu düşünülen bir Selçuklu Hamamı. 15 yy.da onarım görmüş olduğu edinilen bilgiler arasında. Karşısındaki Makbulağa Mescidi ile beraber bu ismin vakfiyesine bağlı olduğu tahmin ediliyor. Cumhuriyet döneminde soğukluk kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış olup halen Sefa Hamamı olarak kullanılmaktadır. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin