AKDENİZ Bölgesi’nin popüler tatil merkezlerinden biri olan Antalya, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında bilinen bir turizm şehri olan Antalya, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da gezilecek birçok farklı destinasyona sahiptir. Geçmişi M.Ö. 1. yüzyıla kadar dayanan Antalya’da kurulan ilk şehrin adı Attaleia olarak kullanılmıştır. Bergama Krallığı’nın Roma himayesine girmesinden sonra Romalılara geçen şehir, daha sonra Bizans ve Selçuklu Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Birçok farklı medeniyetin iz bıraktığı bir şehir olan Antalya’da gezip görülebilecek pek çok antik kent ve tarihi yapı bulunmaktadır. Elbette ki bu tarihi yapılar arasında en kıymetliler arasında yer alan, geçmişe ışık tutup bizi aydınlatan, maziyle bugün arasında bağ kuran köprüler yer almaktadır. Antalya sahip olduğu zengin tarihinden dolayı topraklarında birçok tarihi köprü bulundurmaktadır. Bazıları yıllar boyunca yaşanan afetler ve iklim koşullarından yıpranmış olsalar da bazıları hala yapıldığı gün gibi yerinde bugünle kucaklaşmaktadır. Bu yazımızda sizler için Antalya’nın tarihi köprülerini derledik. İşte tüm detaylarıyla o tarihi köprüler…

Tarihi Aspendos Köprüsüaspendos-koprusu
Antalya-Alanya güzergâhında, Serik ilçesi yakınlarında Aspendos Antik Kenti yol ayrımından çok rahat görülmektedir. Köprü, Belkıs ya da Eski Köprü olarak da anılmaktadır. Aspendos Köprüsü ilk olarak Roma döneminde inşa edilmiştir. Köprünün Roma dönemindeki hâli depremler sonucu yıkılmış ve daha sonra 13. yüzyılda Selçuklular tarafından eski köprünün kalıntıları üzerine yeni bir köprü yapılmıştır. Köprü, (1219-1236) tarihleri arasında, Antalya'nın Selçuklular için önemli olduğu dönemlerde Alaeddin Keykubat zamanında kıyıda ulaşımı sağlamak için tekrar yapılmıştır. Köprünün yapımında yakında bulunan Aspendos antik şehrinin yapılarına ait taşlar da kullanılmıştır. Tarihi köprü; 225 metre uzunluğunda bulunmakta araç trafiğine kapalı olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezip gördüğü harika bir eser olarak ayakta durmaktadır.

Ali Köprüsüali köprüsü
Antalya iline 120 km, Gündoğmuş ilçesine 30 km uzaklıkta bulunan güney batıdaki Güneycik köyü altında, Konya - Antalya kara yoluna 8 km mesafede Alara çayı üzerine kurulu olan Kemer yapılı bir büyük kemerli bir küçük kemerli ve üç adet yuvarlak pencere kemerli olan bu yapı sağlam olarak günümüze kadar kalmıştır. Ali Köprüsü, Konya -Akseki ve Alanya Selçuklu kervan yolunun geçiş noktasıdır. Güneycik köyünde bulunan Ali köprüsü Gündoğmuş ilçenin sınırları içerisinde bulunur. Malazgirt savaşı sonrasında Anadolu'nun Türkleşmesi döneminde Gündoğmuş ilçesi Selçukluların egemenliğinde kalmıştır. II. Beyazıt döneminde Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Oluk Köprüoluk köprü
Antalya’da bulunan Köprüçay’ın tarihi bir köprüsü olan Oluk Köprü, bir Roma Köprüsü özelliği taşımaktadır. Selge Antik Kenti’nin yakınında olan Oluk Köprü aynı zamanda Başkonak Köyü’nün yakınından geçer ve yüksekliğiyle dikkat çeker. Oluk Köprü, 14 metre uzunluğunda olup 3,5 metre genişliğindedir ve ziyaretçisi oldukça fazladır. Köprüçay Nehri’ni ziyaret edenlerin çoğu da bu yapıyı görmeden gezilerine son vermezler. Tarihi hakkında pek bilgi olmasa da yapı tekniği ve taş işçiliği Oluk Köprü’nün M.S. 2. yüzyılda yapıldığı hakkında tahminler vardır. 

Naras Köprüsünaras köprüsüAntalya’nın Manavgat – Oymapınar Baraj Yolu üzerinde, Manavgat Şelalesi’ne bir kaç kilometre uzaklıkta bulunan Romalılar’dan kalma mimari harikası taş köprü olan Naras köprüsü, bir zamanlar çok yakınlardaki Seleukeıa‘da barınan Roma lejyonlarının geçtiği bu muhteşem köprü bugün de sapasağlam ayakta durmaktadır. Fotoğrafta da görüldüğü gibi etrafı oldukça yoğun bitki örtüsü ile kaplı. Köprü ve altından akmakta olan Naras Çayından ismini almaktadır. Naras köprüsü Dikmen köyünün girişinde Naras Çayının üzerinde yer almaktadır. Antalya iline 82 km Manavgat ilçesine 5 km uzaklıktadır. Köprüyü, Romalılardan sonra birçok medeniyette kullanmıştır.

 

Soğucak Köprüsüsoğucak köprüsü
Antalya - Aksu yol güzergâhında ve Düdenbaşı’ndan gelen derelerden birisi olan ve artık hiç akmayan, kurumuş Soğucak Su Deresi üzerinde inşaa edilmiştir. Soğucaksu Köprüsü 50 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğindedir. Köprü üç kemer gözünden oluşmakta olup, yapılan çalışmalarda burada bulunan ve Roma döneminden kalma Su Kemerinin Selçuklular tarafından 13. yüzyılda köprü haline çevrilmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. 2018 yılında yapılan restorasyonda üst kısmının tarihi özelliği pek kalmamış olup, kemer gözleri ise orijinal gibi görünmektedir. Köprüde herhangi bir kitabe ya da yazı yoktur. Antik dönemde Kataraktes adıyla bilinen Düden Çayı'nın bir kolu üzerinde ve Roma suyolları hattı üzerinde bulunması köprünün aslında bir su kemeri olduğu savını güçlendirmektedir.

Cırnık Köprüsüsoğucak köprüsü
Antalya Manavgat yolunun üzerinde olan ve Düden Şelalesi’nden gelen suyun yolunun üzeridir. 13. yüzyıl Selçuklu köprülerinden bir tanesidir. Batı ve doğu yönünde uzanan köprünün doğu kanadı, kuvvetli ihtimal toprağın çökmesi sonucu dik açısal kırılmaya uğramış ve kuzeybatı yönüne dönerek ortalama 100 metre uzunluğundaki bir rıhtıma ilerler. Toplamda sekiz gözden oluşan bu köprü Antalya kesimindeki kanadında ve mansap cephesinde toprağa gömülü vaziyette bir başka kemer gözünün de var olduğu yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Köprüde herhangi bir kitabe yoktur, buna karşılık Selçuklu Dönemi’nde yapılmış eşsiz bir eser olduğu kanıtlanmıştır. HABER/BUSE ER

 

Editör: Uğur Keskin