“Ne yazsam, ne yazsam” diye gezinirken bir arkadaşım, “Antalya’nın yeni kurulacak ilçelerini yaz” dedi. Nasıl yani? “Antalya’da 3 yeni ilçe kurulacakmış”. Hiç duymadım, kim söyledi, nerede konuşuldu, gündeme geldi mi, haber yapıldı mı? Peş peşe bir dizi soru. “Öyle bir haber gördüm, ama nerede gördüğümü hatırlamıyorum” dedi arkadaşım. Telefonuna düşen gündem içinde dolaşırken gözüne çarpmış.

ANTALYA’NIN 5 BÜYÜK MAHALLESİ
Haberin nerede yayınlandığını hatırlamıyor ama adı geçen yerler belli. Konyaaltı’nda Hurma, Muratpaşa’da Güzeloba ve Kepez’de Varsak… Konu böyle bütün ağırlığıyla ortaya düşünce acilen internete başvurdum. “Antalya’nın en büyük mahalleleri” diye yayınlanmış bu 3 mahalle. “Neredeyse ilçe büyüklüğünde” diye de eklemişler cümlenin ucuna. Aslında haberin orijinalinde 3 değil, 5 mahalle geçiyor. Kepez’in Şafak ve Konyaaltı’nın Sarısu Mahalleleri de var listede.

GÜZELOBA’DAN GÜZEL İLÇE OLUR
Bu son 2 mahalle için bir şey söyleyemeyeceğim ama ilk 3 hakkında edecek birkaç kelamım var. Mesela Güzeloba… Kundu, Kemerağzı, Yamansaz gibi bölgeleri de ekleyip bir ‘turizm ilçesi’ kurulabilir aslında. Butik bir ilçe yani… Bir zamanlar Kaleiçi’nin özerk bir bölge haline getirilmesi, belediye yapılması gibi formüller, öneriler tartışılmıştı. Kaleiçi’ne özerklik verilecekti yani. Güzeloba da bu bağlamda tartışılabilir. 

EPEY KONYAALTI, BİRAZ KEMER
Hurma konusuna gelirsek… Hurma’yı çıkartın, Konyaaltı’nda pek bir yer kalmaz. Tamam Uncalı var, Liman var, Toros var, Sarısu var, Gürsu var. Fakat Konyaaltı’nın özü, özeti Hurma’dır. Üstelik bu yeni bir durum değil; tarih boyunca da böyle. Kıyı şeridi, plajlar bölgesi son 30 yılda ışık hızıyla büyüdü. Konyaaltı denilince sadece bizim değil, bütün ülkenin aklına gelen bölge kıyı şeridi. Hurma ise Konyaaltı’nın geçmişi, üretim havzası, kırsalı… Konyaaltı’nın batısını, Doyran, Çakırlar, Bahtılı, Duraliler, Hisarçandır gibi mahalleleri bağlayan Hurma’ya, Kemer’den de Beldibi’ni filan alın, acayip geniş bir ilçe olur.

VARSAK’A KİRALIK KONUT GÖÇÜ
Fakat bir ilçe sadece nüfus ve toprak değil. Öncelikle bir ekonomisinin, üretiminin, sanayisinin olması gerekiyor. Hurma deyince ekonomik anlamda aklınıza ne geliyor? Orayı belediye yapsak, ilçeden ne kazanacağız, ne kadar vergi toplayacağız ki kaç paralık kaynak aktaralım? Aynı soru Varsak için de geçerli. Tamam, Varsak çok köklü bir belde, sadece bir coğrafya değil, aynı zamanda bir kültürü, bir tarihi de yaşatıyor. Bunların hepsine eyvallah… Biz zamanlar da belediyeydi zaten. Antalya Büyükşehir olunca belediyelik gitti. Son yıllarda nüfusu artıyor. Hatta ekonomik nedenlerle Muratpaşa ve Konyaaltı’ndan Varsak’a doğru bir göç var. Ama dediğimiz gibi, nüfus yeterli bir kriter değil.

İLÇE ÖNERİSİNİ BİRAZ DÜŞÜNÜN
İnternetteki toplama bir haberden yola çıkarak nerelere vardık. Antalya’yı çarptık, böldük, topladık, çıkardık. Biraz kafa patlatıp epeyce de kafa ütüledik. Şimdi birileri ciddiye alıp Güzeloba’yı ilçe yapmaya kalkarsa yandık. Aklımızı boşa aldık, o da gitti böyle bir yazıya dönüştü. Mavra niyetine yola çıktık fakat az bana da mantıklı gelmeye başladı. Güzeloba neden bir ‘turizm odaklı ilçe’ olmasın ki? Nüfusu var, yüzölçümü var, ama en önemlisi parası var. Cillop gibi bir ilçe olur. Bence bunu bir düşünün.