ANTALYA Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, aşırı sıcakların hüküm sürdüğü bölgede olası orman yangınlarına karşı halkın daha dikkatli olması ve tüm kurum kuruluşlarca gerekli önlemlerin ivedi olarak alınması çağrısında bulundu. Konsey, Avrupa Komisyonu Copernicus Orman Yangınları Bilgi Sistemleri haritasına göre Antalya’nın en riskli bölgede bulunduğu bilgisini paylaştı. Orman yangınları konusunda uyarıda bulunan Kent Konseyi, ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetlerine ara verilmesi gerektiğini belirtti.
YARINDAN İTİBAREN ORMAN YANGINLARI GÖRÜLEBİLİR!
Yapılan açıklamada alınması gereken önlemlerle ilgili bir dizi öneride bulunan Kent Konseyi, 2020 yılının Temmuz ayında Manavgat’ta başlayan orman yangınında Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinde de etkili olarak 60 bin 730 hektar alanın yandığı hatırlatılan açıklamada, 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren özellikle Kaş’tan Gazipaşa’ya, Elmalı’dan Gündoğmuş’a Antalya’nın yeniden yangınlarla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
ORMAN YANGINLARINDA BUNLARA DİKKAT!
Orman yangınlarının başlıca nedenlerinin insan ve insan kaynaklı faaliyetler olduğuna da dikkat çeken Kent Konseyi alınabilecek önlemleri açıkladı:
· Ormanlık alan üzerinden geçen enerji nakil hatlarından kaynaklı bir olumsuzluk yaşanmaması için ilgili kurumların denetim yapmaları elzem öneme sahiptir.
· Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından ormanlık alana sınırı bulunan yerleşim yerlerinden kaynaklı herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için ormanlık alanla yaşam alanları arasında tampon bölge oluşturulmalıdır.
· Ormanlık alanların yakınlarında bulunan tutuşması kolay kuru otların bulunduğu alanlara araç park edilmemelidir.
· Orman içerisinde her ne suretle olursa olsun ateşli işlem veya kıvılcım çıkarma potansiyeli olan teçhizat ile herhangi bir işlem gerçekleştirilmemelidir.
· Valilik ve belediyelerce hassas bölgelerde uyarıcı anonslar ile cep telefonu mesajları ile vatandaşlara bilgilendirmeler yapılmalıdır.
· Ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetlerine ara verilmelidir.
· Yerelde örgütlenme ile ormanlık alanlardaki yerleşim yerlerinde yaşayan hastaların ve yaşlıların bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
· Hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için olası bir yangın anında nakliye işlemlerine yönelik planlamalar yapılmalıdır.
· Yol kenarlarındaki kuru ot ve ağaç dalları temizlenmeli.
· Orman içindeki müdahale yollarının kontrolleri yapılmalı.
· Yangının söndürülmesinde kullanılacak suyun temini konusunda herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. HABER/ÇİĞDEM KORKAN