GÜNDEM

Arabuluculuk için nasıl başvuru yapılır?

EKİPDER Üyesi Avukat Sena Elif Yönter, yargılama süreçlerinin uzun sürdüğünü ve bu durumun tarafların mağduriyetini artırdığını belirterek, kira uyuşmazlıklarında arabulucuya yapılacak başvurular hakkında vatandaşı bilgilendirdi

İş, ticaret, tüketici, banka, finans ve sigorta hukuku alanlarında arabuluculuk görevini yürüten ve aynı zamanda iş, aile, miras hukuku ile vekalet ücreti hesaplama konularında bilirkişilik yapan Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Üyesi Avukat Sena Elif Yönter, arabuluculuk ve kira uyuşmazlıkları hakkında açıklamalarda bulundu.
DAVADAN ÖNCEKİ SEÇENEK
Avukat Yönter, arabuluculuk yönteminin özel hukuk alanında önemli bir yer edindiğini belirterek, "Arabuluculuk, tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin eşliğinde, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurulan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk, mahkeme harici olarak hızlı, etkin ve kesin çözüm sunmayı amaçlayan bir kurumdur. Zorunlu arabuluculuk ve ihtiyari arabuluculuk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır ve bu, dava şartı olarak kabul edilir. Ticari, tüketici ve iş davalarına konu olan bazı talepler zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır. İhtiyari arabuluculuk ise tarafların arabulucuya gitme zorunluluğu olmadan, dava açmadan önce başvurduğu bir yoldur" ifadelerine yer verdi. 7445 sayılı Kanun ile arabuluculuk konusunda önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Yönter, "1 Eylül 2023 itibarıyla yapılan düzenlemelerle dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gereken uyuşmazlıkların kapsamı genişletilmiştir. Tüketici uyuşmazlıkları, işçi ve işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, menfi tespit, itirazın iptali ve istirdat davaları bu kapsamda yer almıştır. Ayrıca kira ilişkisinden, ortaklığın giderilmesinden, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan, komşu hakkından ve tarımsal üretim sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda da dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirilmiştir" açıklamalarına yer verdi.
BAŞVURU SÜRECİ HAKKINDA
Kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru süreci hakkında vatandaşlara bilgi veren Avukat Sena Elif Yönter, "Arabulucuya başvuru için adliyelerdeki Arabuluculuk Bürolarına başvurmak yeterlidir. Hem kiracı hem de kiralayan başvuruda bulunabilir. Başvuru sonrasında arabuluculuk bürosu bir arabulucu görevlendirir. Arabulucu taraflarla görüşür, bilgi edinir ve müzakere tarihini belirleyerek ilk oturumu gerçekleştirir. Arabulucu, taraflarla birlikte ya da ayrı ayrı toplantılar yapabilir. Karar verme yetkisi olmayan arabulucu, tarafların kazan-kazan ilkesi çerçevesinde uyuşmazlıklarını çözmelerine yardımcı olur" ifadelerine yer verdi. Süreç hakkında bilgilendirmede bulunan Avukat Yönter, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci, arabulucunun görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde tamamlanır. Gerekli durumlarda bu süre 1 hafta daha uzatılabilir. Süreç, tarafların iradeleri doğrultusunda olumlu ya da olumsuz sonuçlanabilir. Anlaşma durumunda arabuluculuk ücreti yarı yarıya ödenir. Olumsuz sonuçlanırsa, iki saatlik arabuluculuk ücreti devlet tarafından karşılanır” açıklamalarına yer verdi.