Yeryüzünün en eski sakinlerinden biri olan arıların dünyadaki varlıkları insanoğlundan da öncesine dayanıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre arılar yeryüzünde en az 300 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip. İşte bu kadim dostlarımızın yaşamla bağına dikkat çekmek için her yıl 20 Mayıs, Dünya Arı Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
DÜNYADA BİLİNEN 27 BAL ARISI ALT TÜRÜNÜN 6'SI TÜRKİYE'DE
Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün de 6'sının da Türkiye'de yer alması, arıcılık faaliyetini Türkiye için önemli kılıyor. Türkiye, bal üretimi ve kovan sayısı bakımından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de 3 bin endemik, 12 bin doğal, 500 de nektar ve polen kaynağı olan bitki türü bulunuyor.
‘ARILAR OLMASA İNSANLIK ANCAK 4 YIL YAŞAYABİLİR’
Albert Einstein’ın bu sözleri her şeyi açıklıyor olsa da arı popülasyonunun gezegenimizdeki rolünü tüm nesillere anlatabilmek için hala atılması gereken çok fazla adım söz konusu.. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen Dünya Arı Günü, yaz mevsiminin yaklaştığı ve arı popülasyonlarının doğaya akın ettiği Mayıs ayında kutlanıyor. Her yıl Dünya Arı Günü, arı ve yaşam arasındaki bağın önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
Her yıl 20 Mayıs'ta kutlanan bu günün tarihi ise modern arıcılığın babası olarak bilinen Slovenyalı Apiarist Anton Janša’nın doğum gününün 20 Mayıs'ta olmasından geliyor. HABER/BUSE ER