SUNA & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi(AKMED) etkinlik düzenlemeye devam ediyor. AKMED, 1996 yılından itibaren Antalya’da tarihi Kaleiçi’nde arkeoloji, tarih, sanat tarihi, eskiçağ dilleri, mimarlık tarihi ve bağlantılı bilim dallarında çeşitli faaliyetler gösteriyor. AKMED, son olarak arkeoloji meraklılarını antik kentlerle buluşturacağı bir gezi programı organize ediyor.
AKMED’de gerçekleşecek olan Limyra Kenti tanıtımı, 7 Ekim Pazartesi günü gerçekleşecek. Konunun uzmanları tarafından yapılacak olan konuşmalar kenti daha iyi tanımaya rehberlik edecek.
ETKİNLİK PROGRAMI
Saat 10.00’da Doç.Dr. Assoc Martin Seyer tarafından yapılacak açılış konuşması ile başlayan etkinlik, Prof. Dr. Michael Wörrle, Prof. Dr. Zeynep Kuban, Burak Orakçılar, Dr. Philip Bes, Prof. Dr. Gerhard Forstenpointner, Dr. Ceyda Öztosun ve Doç. Dr. Assoc. Prof. Hakan Öniz’in de katılımıyla kent ile ilgili merak edilenler ile ilgili sorular ve tartışmalarla sona erecek. Etkinliği çevrimiçi izlemek için kayıt oluşturulması gerekiyor.
AKMED’deki Limyra Günü kapsamında, kent daha geniş bir şekilde tanıtılacak. Toplamda sekiz sunum, Limyra kazısının genel yönlerini aydınlatacak ve ilgili uzmanlar tarafından devam eden araştırmalara dair bilgiler sunacak.
LİMYRA ANTİK KENTİ’NİN TARİHÇESİ
Limyra kenti, doğu Likya’da yer almakta olup MÖ 4. yüzyıldan itibaren önemli bir rol oynamış ve Perikle’nin (MÖ 380-360) hanedanlık döneminde bu kültürel manzaranın başkenti olmuştu. Daha sonraki dönemlerde de gelişen bir şehir olarak kalmış ve Bizans Dönemi’nde bir piskoposluk merkezi oldu. Bahsedilmesi gereken en önemli yapılar, Perikle’in Heroonu, Hellenistik Döneme ait Ptolemaios hanedanı için inşa edilen Ptolemaion binası ve Limyra’da MS 4 yılında ölen Roma İmparatoru Augustus’un torunu ve evlatlık oğlu için yapılan kenotaf. Ayrıca birkaç yıl önce olası bir sinagog da keşfedildi. Devam eden kazılar, özellikle Roma İmparatorluk Dönemi ve Geç Antik Çağ’da Limyra’nın kentsel gelişimini araştırıyor.