SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası ‘Vergide Adalet İstiyor’ eylemine 4’üncü haftasında da devam etti. Eylem için Konyaaltı İlçesinde bulunan Siteler ASM önünde toplanan sağlık emekçileri basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Cumhur İzgi yaptı.
‘GELİR AZALIYOR GİDER ARTIYOR’
Sağlık emekçilerinin 14 Mart’a gelir kaybıyla girdiğinin altını çizen Cumhur İzgi, “ İki gün sonra Şubat ayı vergi kesintileri nedeniyle yüksek enflasyona rağmen ücretimizde azalmalar olmaya başlayacak. Aralık 2023 tarihinde gerçek olmayan TÜİK enflasyon oranlarına göre yapılan ücret artışı Şubat 2024 enflasyon rakamlarına göre yaklaşık yüzde 12 erime gösterdi. Bunun üzerine 2 gün sonra 15 Mart’ta alabileceğimiz Şubat ücretimiz yeni vergi dilimine girecek ve binlerce Aile Sağlığı Merkezi(ASM) çalışanın maaşlarında kayıplar başlayacak. Tüm yılımız bu şekilde giderek azalan gelir ve giderek artan vergi giderek pahalılaşan hayat koşulları ile devam edecek” diye konuştu.
‘SESİMİZE KAYITSIZ KALINIYOR’
ASM çalışanlarının ‘Vergide Adalet İstiyor’ eylemlerine Maliye Bakanlığı’nın ve Sağlık Bakanlığı’nın kayıtsız kaldığını söyleyen Dr. İzgi, “Maliye Bakanı vergiyi tabana yayacağız diye demeçler veriyor. Hükümet, büyüme rakamları ile övünürken, büyümeden kar rekorları ilan eden şirketler toplam verginin dörtte birini ödemezken, giderek yoksullaşan ücretli kesim toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 80 ödemek zorunda kalıyor. Kar hırsları ile doğayı katleden, çalışanların güvenliğini yeterince sağlamayan, iş cinayetlerine sebep olan, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu kirleten, ormanlara kepçelerle giren doğamızı tahrip edenlere vergi muafiyetleri, afları sağlanırken, Aile Sağlığı Merkezinde çalışanlar daha ikinci aydan itibaren bir üst vergi dilimine sokularak ücret kesintileri uygulanıyor” dedi.
‘VERGİDE SABİT KALINSIN’
İki yıl önceki beyaz yürüyüşe değinen Dr. İzgi, “ Beyaz reform ile vaat edilen müjdelerden biri de temel maaş artışı idi. Öncelikle kamuoyuna şunu hatırlatmak isteriz, biz Aile Sağlığı Merkezi çalışanları maaş değil ücret alıyoruz. Bu 2 yılda bırakın temel maaş artışını, aldığımız temel ücret azalırken teşvik, destek, ilave ödeme gibi şarta bağlı ek ödemeler ile bordromuz şişiriliyor. Sağlık Bakanlığının iş güvencesiz sözleşmeli çalışma rejiminde ısrar etmesi nedeniyle vergi adaletsizliğine daha erken maruz kalıyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşan, tedavi edici hekimliğe teşvik eden performans uygulamaları ile halkın kaynakları ilaç ve medikal şirketlerin cebine giderken sağlık çalışanlarının hak ettiği ücretler gündeme gelince yeterli parasal kaynağımız yok deyip kamuoyu yanıltılıyor. Vergi kesintileri sabit kalması ve aylık olarak yüzde 15’ten fazla olmaması için yürüttüğümüz mücadele tüm ücretlilerin mücadelesidir. Başta emek ve meslek örgütleri olmak üzere tüm halkımızın desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.