YEREL GÜNDEM

Atık sularla çevre katliamı

Konyaaltı ilçesi Liman Mahallesi’nde kaçak yollarla boşaltılan atık ve pis sular insan sağlığını tehdit ederken Boğaçayı Deresi’ne dökülen moloz yığınları da dikkat çekiyor

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya’nın gözbebeği Konyaaltı ilçesinde gelişigüzel dökülen moloz ve atık sular insan sağlığını tehdit ediyor. Liman Mahallesi 9. ve 22. sokak keşişimin de bulunan araziden Boğaçayı Deresi’ne dökülen atık ve pis sular tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Daha önce moloz atıklarıyla gündeme gelen bölgede bu kez vidanjörlerin kaçak yollarla atık sularını boşaltması dikkat çekiyor.

KAMERALI SİSTEM TALEBİ
Konyaaltı Sahili’ne 500 metre mesafede kaçak yollarla dökülen atık sular hem turizmi hem insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Daha önce moloz dökümleriyle gündeme gelen arazi bu kez de vidanjörlerin kaçak boşaltım noktası oldu. Liman Mahallesi 9. ve 22. sokakların kesişiminde yer alan Boğaçayı Deresi’ne kaçak yollarla dökülen atık ve pis sular bölge sakinlerini tedirgin ederken bölgedeki pis koku ve görüntü kirliliği de giderek artıyor. Moloz ve atık pis suların bölgeye dökülmesine önlem olarak mahalle sakinleri kamera takılmasını talep ederken çevre mühendisleri ise atık suların kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılmasının yeraltı sularını, deniz ekosistemini ve tarım arazilerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, bu tür yasadışı faaliyetlerin halk sağlığı ve çevre üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekerken atıkların hiçbir şekilde dereye, toprağa ve benzeri bir şekilde dökülemeyeceğini işaret ederek denetimlerin artırılması yönünde çağrıda bulundu.

BOŞALTIM YERLERİ SARISU VE SERİK
Güven Vidanjör Firma Sahibi Talip Şekerci, “Vidanjör atık su emiş araçları ve pis atık su araçlarının hepsinin üzerinde yönetmelik gereği belirli ölçülerde firma ismi ve numarası olmak zorundadır. Bu araçlarda aynı zamanda uydu takip sistemi olduğu için 7 gün 24 saat ASAT tarafından izlenmektedir. Yine bu araçların atıklarını dökebileceği yerler ise Sarısu ve Serik atık tesisleridir. Bunlar dışında kalan araçlar ise genelde illegal diye tabir ettiğimiz kaçak şekilde yönetmelik dışında kalanlardır. Bu kişilerin tespit edilmesi durumdaysa ağır idari para cezaları yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle kış mevsimi ve yağışların havaların gelmesiyle birlikte afet durumlarında su veya kanalizasyon gibi baskınlarına uğrayan ev, apartman veya benzeri durumlarda vatandaşlar ilk olarak vidanjörlere başvuruyor. Tabi bu durumda kaçak şekilde yönetmeliklere uymadan iş yapanların iştahını artıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız olası bir su veya kanalizasyon baskını yaşaması durumunda muhakkak güvenilir ve kayıtlı firmaları tercih etmesi gerekiyor. Bu şekilde kaçak döküm yapanlar sadece çevreye zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda bu kişileri tercih eden vatandaşları da aynı idari para cezasıyla karşı karşıya bırakabilir” dedi.