TÜRKİYE'DEKİ yüksek enflasyon, Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesine yol açtı. 2009 yılında tedavüle giren 200 TL'lik banknot, o dönemde 126 dolara denk gelirken bugün bu miktar 6 doların altına gerilemiş durumda.
Bu durum, milyonlarca vatandaşın nakit kullanımı konusunda zorluklar yaşamasına sebep olurken artan para çekme talepleriyle birlikte tüm bankaların ATM'lerinde artık 'tek banknot' uygulamasına geçildi. ATM'lerden 10 TL, 20 TL, 50 TL ya da 100 TL çekmekte güçlük çeken vatandaşlar, bir de bankaların belirlediği günlük para çekme limitleriyle karşı karşıya kalıyor.
YENİ YILDA DEĞİŞİYOR
Enflasyon nedeniyle artan fiyatlar, müşterilerin nakit para talebinin büyük ölçüde yükselmesine yol açtı. Birçok bankanın günlük 'komisyonsuz' para çekme limitini 10 bin TL seviyelerinde sabitlemesi, vatandaşlar arasında mağduriyetlere neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğ ile 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde kart kullanımını zorunlu hale getirmesi, nakit kullanımına yönelik bir kısıtlama olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra kamu ve özel bankalar, aylardır süren taleplerin ardından 1 Ocak itibarıyla para çekme limitlerinde değişiklik yapmayı planlıyor.
YARI YARIYA YÜKSELEBİLİR
Bankalar, gişelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla 20 bin TL ve altındaki işlemler için müşterilerini ATM kanallarına yönlendiriyor. Birçok bankada para çekme limitinin 10 bin TL ile sınırlı tutulması, pek çok müşterinin mağduriyet yaşamasına yol açıyor. Birçok müşteri, bu durumun Ocak ayı itibarıyla değişmesini beklerken bankalar tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Sektör kaynakları ise her yılın ilk ayında değişen günlük para çekme limitlerinin bu yıl itibarıyla yüzde 50 oranında artabileceğini öngörüyor.