AVOKADO, tropikal bir bitki olduğu için hava sıcaklıkların yüksek olduğu bölgelerde ve seralarda yetiştiriliyor. Türkiye’de avokado en fazla Antalya’da üretiliyor. Bununla beraber Antalya’da her geçen yıl avokado yetiştiren çiftçi sayısı da artıyor. Avokado üretiminin artma nedeni, avokado fiyatı ve kuraklığa sebep olup olmayacağı gibi konular hakkında açıklamalarda bulunan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Antalya’da narenciyeden ekonomik olarak kazanç sağlayamayan çiftçiler getirisi fazla olan avokadoya yöneliyor. Avokado genelde suyu çok sevdiği için sulak yerde yetişiyor. Kuraklığa sebep olabilir mi? Elbette olabilir ama dünyanın genelinde bir kuraklık sorunu var, bunu sadece avokadoya bağlamamak gerek” dedi

AVOKADO’NUN GETİRİSİ YÜKSEK

Çiftçilerin gittikçe getirisi yüksek olan meyvelere yöneldiğini belirten Sarıçobanoğlu, “Finike narenciye bölgesi ama avokado yetiştirmeye başlayan çiftçi sayımız artıyor.  Narenciyenin kilosu 8 lira fakat bir tane avokado 25 lira olduğu için çiftçi getirisi yüksek olana yöneliyor. Gelecekte avokado üretimi çok artsa da örnek veriyorum tanesi10 lira olur. Yine de diğer kiloyla satılan meyvelerden daha pahalı ve kazançlı olacağı için değişik ürünlere yöneliyorlar” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE BAŞKA YOL KALMIYOR

Sarıçobanoğlu, “Bizim yetkililerden istediğimiz narenciyenin biran önce gerçek değerine ulaşması.  Bir avokadonun 25 lira olduğu yerde çiftçi diğer meyveleri üretmek istemiyor. Çünkü narenciyeden kazanç sağlamıyor. Bir kilo portakalın maliyeti çiftçiye 4 lira, bu sene ürün az olduğu için 8 liraya satıldı. Önümüzdeki sene ürün çok olacak, 5 liradan satılacak. Bu da zararına çalıştıklarını gösteriyor. Çiftçiler ekonomik olarak zorlanıyor. Bu yüzden tropikal meyvelerden çıkış yolu arıyor” dedi. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin