ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Akdeniz bölgesinde artan avokado üretimi, talep karşısında yetersiz kalıyor. Türkiye’nin tropikal meyve üretim üssü olarak bilinen Antalya’da avokado, hem yurtiçinde hem yurtdışında büyük bir ilgi görüyor. Akdeniz Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Gençer, avokadonun hem mutfaklarda daha fazla yer bulması gerektiğini hem de ihracatta önemli bir fırsat sunduğunu belirtirken üretimin artırılması ve lojistik yatırımların planlı bir şekilde yapılmasının önemine vurgu yaptı.
TALEP KARŞILANAMIYOR
Akdeniz bölgesinde artan avokado üretimine rağmen arz ve talep arasındaki boşluğa dikkat çeken Akdeniz Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Gençer, avokado üretici sayısındaki artışa rağmen, talebin hala karşılanamadığını belirtti. Avokadonun popülerliğinin her geçen gün artmasına rağmen birçok bölgede hala yeterince bilinmediğini ifade eden Akdeniz Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Gençer, ürünün sofralarda çeşitlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Antalya Ekspres Gazetesi’nden Güven Güneş’e konuşan Gençer, ayrıca avokadonun yurtdışında da önemli bir ihracat potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.
RÜŞTÜNÜ KANITLANDI
Türkiye’nin tropikal meyve üretim üssü konumunda olan Antalya’da avokado yaklaşık 100 milyon adede ulaşarak rekor kırarken yüzde 30’su ise ihracata gitti. Avokado üretimi her ne kadar artsa da yurtiçi piyasasındaki yoğun talebe yetişmekte zorluk çektiğini söyleyen Akdeniz Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Gençer, “Uygun iklimi dolayısıyla tropikal meyveciliğin en çok yapıldığı yerlerin başında gelen Alanya ve çevresinde avokado üretimi her geçen yıl artıyor. Verimli toprağı nedeniyle her türlü ürün yetiştirmek mümkün. Şu anda üreticinin en verim aldığı ürünlerin başında da avokado geliyor. Bu anlamda yerli avokado da kendini kanıtlamış durumda. İlk zamanlar bir çekince vardı. Bilinirliği az olması nedeniyle mutfakta kullanımı da pek bilinmiyordu. Ama avokado tadı ve uyumu nedeniyle sabah kahvaltıda da akşam yemekte de yiyebileceğiniz bir meyve olması onu ayrı bir yere koydu. Çok sevildi. Talepte beklenilenden fazla olunca yetişmekte zorlandı üretici. Şu anda ayrıca Avrupa pazarı içinde ciddi anlamda üretim potansiyeline sahip. Bu anlamda üretici için de bu talebi görmesi güven veriyor” dedi. Türkiye’nin birçok bölgesine avokadonun hızla yayıldığını söyleyen Gençer, “Şu anda hala yüzde 30 ila 40 arasında bir bölgede avokado yok. Üretimin artması ve lojistiğinde artırılmasıyla bu bölgelerin pazar içine girmesiyle üretimde buna paralel artacaktır. Bu nedenle şimdiden alınacak bir takım önlem ve yatırımlarla Antalya ve Alanya bölgedeki liderliğini sürdürmesi ekonomik olarak değer katacaktır. Ayrıca diğer tropikal meyvelerde de ciddi bir artış var. Bu anlamda farklı meyvelerinde üretimi son derece önemli ve desteklenmelidir. Planlı bir yatırım ve projelerle uzun vadeli gelecek yatırımı yapılmalıdır” şeklinde konuştu.