BU yıl Antalya’ya milyonlarca turist akın etti. Gelen milyonlarca turistin Türkiye’ye ne kadar kazandırdığını, Türkiye’nin turizmde pahalılık ve ucuzluk olarak ne konumda olduğunu Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz ile değerlendirdik. Yavuz, turizmin en önemli konularından birinin gelen turist kadar onların ülkeye sağladığı ekonomik katkı olduğunu, sadece turistin gelmesinin değil o ülkeye bıraktıkları döviz, yapılan harcamalar sektörün verimliliğini ölçen en önemli kriterlerden biri olduğunu söyledi.

recep yavuz foto

‘HEM ÇOK TURİST, HEM DE ÇOK GELİR’

Türkiye’nin son zamanlarda sürekli çok turist getirip az para kazanan ülke eleştirilerine maruz kaldığını belirten Yavuz, “Turizm gelirlerini artırmanın en kolay ve kestirme yolu, ürün fiyatını yükselterek kasanın dolmasını beklemek. Herkes haliyle ürününün en yüksek fiyattan satılabilmesini ümit eder. Ama daha önemlisi böyle bir eğilimde turist sayısının inişe geçmesinin dolayısı ile kasadaki paranın azalma riski mevcuttur. ’Çok turist mi? çok gelir mi?’ sorusunun cevabı tabii ki ‘hem çok turist, hem çok gelir’ olurdu, ancak bunu sağlamak işin doğasına aykırı. ‘Bütün zengin ve çok para harcayan turistler bir ülkeye gitsin’ gibi bir şey bu. Oysa günümüzde seyahat eden 1,5 milyar turistin büyük bir kısmı orta halli, bütçesi kısıtlı ve haliyle en az para ile en iyi tatili yapma hayali kuran turistten oluşuyor” dedi.

turizm 2

TURİZM GELİRİ EN YÜKSEK ÜLKE: AVUSTURALYA

Dünya Turizm Örgütü’nün paylaştığı, turist olarak geliri en çok olan ülkelerin listesini değerlendiren Yavuz, “2022 yılında dünyada kişi başı en yüksek ülke 6 bin 526 dolarla Avusturalya oldu. Hong Kong 5 bin 524 dolarla ikinci olurken Avrupa’nın küçük ülkesi Lüksemburg 5 bin 330 dolar kişi başı turizm geliri ile dikkat çekti. Listede gözler turizm devleri İspanya, İtalya, Fransa’yı aradı ancak o ülkelerin turizm geliri bu ülkelerin çok uzağında. Haliyle yakın bir destinasyon olarak her ne kadar turizm gelirlerimizi artırmış olsak da bizim de bu listede olmamız mümkün değil. Listedeki ülkelerin çoğunluğunun uzak destinasyonlar olması, özellikle ulaşım ve konaklama maliyetlerinin yüksek olması kişi başı turizm gelirine yansıyor” ifadelerini kullandı.

turizm-1

TURİZMDEN EN ÇOK ABD KAZANIYOR

Yavuz, “Kişi başı geliri yüksek olmasına rağmen turizmden kasasına en çok para giren ülkeleri sıraladığımız da zaten yukarıdaki bu ülkelerin çoğu gündemden düşüyor. Turizmden kasasına en çok para giren ülke geçtiğimiz yıl elde ettiği 135,2 Dolar ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. Hem turist sayısındaki oranı, hem gelirlerdeki artış ile ABD turizmden kasasını doldururken 72 milyon turist getiren İspanya ikinci sırayı, İngiltere üçüncü sırayı aldı” açıklamasını yaptı.

liste 3

TÜRKİYE TURİZMDE DOĞRU YOLDA!

Kişi başı turizm gelirini 820 dolara çıkaran Türkiye geçen yıl elde ettiği 41,4 milyar turizm geliri ile turizmden en çok kazanan 7’nci ülke oldu. Bu konuya değinen Yavuz, “Fransa, İspanya’dan daha fazla turist getirmesine rağmen, turizm gelirinde İspanya’nın oldukça gerisinde kaldı. Geçen yıl turist sayısında 50,5 sayısı ile dünya dördüncülüğüne yükselen Türkiye, turizmden elde ettiği 41,4 milyar dolarla 7’nci sırada yer aldı. Bütün bu verilerin sentezi olarak ortaya çıkıyor ki ne sadece çok turist gelmesi, ne de ürünün çok pahalı olması tek başına turizmdeki hedefleri yakalamaya yetiyor. Çok turist ve çok harcama bu işin en ideali. Turizm gelirinde dünya birincisi olan Avustralya’ya sadece 4 milyon turist gidince kasasındaki para Türkiye’nin turizm gelirinin yarısı kadar olabiliyor. Tabii ki bu tercih meselesi, ‘az turist çok kazanç’ elbette mantıksız değil, ama o zaman sürekli yeni oteller yaparak, yüzbinlerce yatağın sürekli zengin turist ile dolmasını beklemek sadece hayal olur. Bence biz doğru yoldayız” sözlerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin