TARIM ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 81 ile gönderdiği yazı gündem oldu. Bundan böyle pide, lahmacun, börek ve benzeri ürünleri üretenlerin iç harç olarak kullandıkları malzemeye domuz ve tek tırnaklı hayvan eti dışında her türlü hayvan etinin ve sakatatlarının karıştırılmasının suç olmadığı belirtildi.  Bu konuya ilişkin açıklama yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklaması çok talihsiz bir açıklamadır. Çünkü üreticiyi taklide teşvik ediyor. İnsanlar artık gönül rahatlığıyla ürünlere taşlık, tavuk koyabilecek” dedi.

ali manavoğlu-1

EKONOMİK SORUNLAR BUNA İTİYOR’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında iki sebebin yattığını söyleyen Manavoğlu, “Öncelikle ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı et fiyatının artması ve hayvan beslenmesinin maliyetinin artması gibi sebepler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı böyle bir çözüme itti. Ancak bu çözüm çok yanlıştır. İnsanların lahmacun yerken kıyma yerine tavuk yemesi tüketiciyi kandırmaktır. Üretici bu karardan sonra artık daha fazla tavuk eti koyacak. Çünkü zaten bunun suç olmadığını düşünecek.  Diğer bir sebep ise bir önceki taklit ve tağşiş sayısına baktığımızda ciddi bir sayının olduğunu görüyoruz. Bakanlık ‘üreticinin canını yakmayın’ mı demek istiyor? Her ne sebepten olursa olsun insanlara taklit ürün yedirilmesi doğru değil” diye konuştu.

‘SAĞLIK SORUNLARI BERABERİNDE GELECEK’
Bu yeni kararın dolandırıcılığın da yolunu açtığını belirten Manavoğlu, “Kamuoyunun güvenli ve doğru gıdayı tüketmesi gerekiyor. Bunu sağlayacak en güvenli kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Ancak bakanlık böyle yumuşama ve müsamaha gösterirse üretici elini kolunu sallayarak taklit ürünler üretecek. Gündem de sürekli gördüğümüz zeytinyağında hile, baharatlarda boyaların kullanılması gibi hileler artacak ve bu da beraberinde sağlık problemlerini oluşturacak” ifadelerini kullandı.

‘DENETİMLER YETERSİZ’
Gıda güvenliği ve beslenmenin çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Manavoğlu, “Türkiye’de yaklaşık 7 bin 500’e yakın gıda kontrolleri var, bu sayıların daha çok artırılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın cezai işlemlerinin caydırıcı olması lazım. Özellikle taklit ve tağşiş ürünlerine karşı denetimlerin çok sık olması gerekiyor ancak bakanlık 15 ayda bir yapıyor. Tarım Bakanlığı sık sık denetim ve açıklama yapmalı. Cezai işlem uygulamalı. Personel sayıları yetersiz, personel sayısını artırması gerekiyor.  Bu şekilde insanlara daha sağlıklı ürünler ulaşmış olacak” dedi.  ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin