ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Antalya’da son verilere göre nüfusun yüzde 9.2’sini yaşlılar oluştururken, Türkiye’deki yetersiz sayıdaki bakım evlerine dikkat çeken ve sağlık politikalarında değişiklik olması gerektiğini söyleyen Alzheimer Derneği Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. Ebru Barçın “Antalya’mızda da gündüz bakım evi için çalışmalara başlamış olmanın mutluluğunu duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
ANTALYA BAKIMEVİNE KAVUŞUYOR
Türkiye’nin yaşlı nüfusu her geçen gün artmaya devam ediyor. Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2025 yılında yüzde 11.0, 2030 yılında yüzde 12.9, 2040 yılında yüzde 16.3, 2060 yılında yüzde 22.6 ve 2080 yılında yüzde 25,6 olacağı öngörülürken, Antalya’da ise nüfusun yüzde 9.2’sini yaşlılar oluşturuyor. Yaşlı nüfus sayısı arttıkça Alzheimer hastalığı sıklığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde arttığını söyleyen Alzheimer Derneği Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. Ebru Barçın, Türkiye’nin de bu risk grubu içinde olduğunu belirterek, “Alzheimer hastalığı ile yaşamak hasta yakınları için oldukça zordur, bu nedenle gündüz bakım evlerinin ve hastalık hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip personel ve bakıcının varlığı önemli bir ihtiyaçtır. Gündüz ya da yatılı bakım evlerinin kurulması ve devamlılığı için belediyeler ve bağışçılar ile ortak çalışmak gereklidir. Türkiye’de İstanbul, Mersin, Konya ve Denizli gibi bazı illerimizde gündüz ve yatılı bakım evleri mevcut. Antalya’mızda da gündüz bakım evi için çalışmalara başlamış olmanın mutluluğunu duyuyoruz. Türkiye’de maalesef yeterli sayıda ve kalitede bakım evleri mevcut değildir. Sanırım bu konuda sağlıklı yol alabilmek için sağlık politikalarında pozitif yönde değişiklikler gerekli” ifadelerini kullandı.
YAŞAM TARZI ÖNLEYİCİ FAKTÖR
Alzheimer hastalığı hakkında farkındalığı arttırmanın hastalığın erken teşhisi açısından kritik olduğunu belirten Başkan Barçın, farkındalığı arttırmak için hastalık hakkında bilgi paylaşımının yapıldığı seminerler, hasta yakını toplantıları ve farklı aktivitelerinin önemine dikkat çekerek, “Alzheimer hastalığını önleyecek medikal bir tedavi henüz yok. Ancak yaşam şekli değişikliği yani fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak aktif olmak ve şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıkların erken dönemde kontrol altına alınması ile hastalığa yakalanma riskinizi yaklaşık yüzde 30 oranında azaltabilirsiniz. Dolayısıyla insanlarımızın sağlıklı yaşlanmasını sağlamak için onları farklı alanlarda aktif tutmak önemlidir. Türkiye’de bu konuya ne kadar önem verilebildiği tartışılabilir tabii ancak zaman içinde önemli derecede yol aldığımızı söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Barçın ayrıca vatandaşlara uyarı da bulunarak, “Yaşa bağlı unutkanlık diye bir durumun olmadığı, Alzheimer hastalığının her yaşlıda görülmediği ve günlük hayatımızda daha önceden yapabildiğimiz becerileri yapmakta zorlanmaya başlamamızın erken haberci olduğunu bilmemiz ve bu konuda farkındalık yaratmanın gerekliliğini vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.