TEMMUZ 2023’te hukuki mücadeleyi kazanıp Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki görevlerine dönen Barış Akademisyenleri Prof. Dr. Taha Karaman ve Öğretim Görevlisi Hafize Öztürk Türkmen ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Ulutürk Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nün bir üst mahkemeye itirazı sonucu görevlerinden tekrar ihraç edildi.  Antalya Tabip Odası, SES Antalya Şube, Eğitim-Sen, ANDA Akademi ve İHD Antalya Şubesi ortak bir basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

‘KOPYALA YAPIŞTIR GEREKÇELER’

Grup adına basın açıklamasını SES Antalya Şube üyesi Erdal Gilgil yaptı. Dr. Gilgil, “Ankara 13. Bölge İdare Mahkemesi verdiği iadeyi ret kararlarında ‘kopyala yapıştır’ gerekçelerle, Anayasa Mahkemesi’nin bildiriyi imzalama eylemini ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendiren kararının altını boşaltmak istemektedir.  Kamu görevlilerinin ve akademisyenlerin siyasi iktidara sadakatle itaat etmelerini zorunlu görmektedir. Verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının gerekçelerinde akademik özgürlüğü yok saymakta, kamu görevlilerinin düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran ve yok sayan ihraç uygulamasıyla disiplin cezası alarak kamu görevinden çıkarılmayı eşitleyen bir tavır içerisine girmektedir. Kısacası doğrudan bildiriyi imzalama eylemini yeniden suç olarak tarif etmektedir” dedi.

‘MÜCADELEMİZ BİTMEYECEK’

Tekrar ihraçların yapılmasının konuyu başa döndürdüğünü söyleyen Dr. Gilgil, “Barış akademisyenleri mahkemelere yıllardır anlatmak zorunda kaldıkları en temel hukuk ilkelerini bir kez daha açıklamak zorunda bırakılmıştır. Ancak daha vahimi, haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen barış akademisyenlerine yıllar içerisinde yaşatılan eziyetin yükü, ikinci kez ihraç uygulamasıyla ağırlaştırılmıştır. Bunca yıllık direnişimizin sonucunda görüyoruz ki, bizlerin ihraç edilmesine neden olan, bizleri terörle ilişkilendirmeye çalışan, akademik özgürlüklere sahip çıkmayan yöneticiler ve insan hakları ve hukuk kurallarını görmezden gelen kararlara imza atanlar var oldukça mücadele bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

2016 yılında devletin Güneydoğu illerindeki sert tutumunu bir an önce sonlandırmasını talep eden 1128 akademisyen, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlığıyla bir bildiri yayınlayarak bu talebini dile getirmişti. Bildiride imzası bulunduğu gerekçesiyle 1128 akademisyen üniversitedeki görevlerinden alınmıştı. Görevden alınan akademisyenler hukuk savaşı vermeye devam diyor.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/HABER