GÜNDEM

Basılı kitap el yakıyor

Her geçen yıl kitap okuma oranının azaldığı ülkemizde, kitap okumayı seven kesim ekonomik şartlar nedeniyle eskisi kadar kitap alamadıklarını dile getirdi

TÜİK tarafından Temmuz 2023'te paylaşılan Yaşam Kalitesi Modülü, güncel kitap okuma oranı verilerini içerirken bu verilere göre, Türkiye'de geçtiğimiz 12 aylık dönemde 15 yaş üstü bireylerin yüzde 69'unun hiç kitap okumadığı, geriye kalan yüzde 31'lik dilimdeki kişilerin ise 1 veya birden fazla kitap okudukları açıklandı. Okul kitapları haricinde en fazla kitap okuyan yaş grubunu ise 15 ile 24 yaş arasındaki kişiler oluştururken diğer yandan, 65 yaş üstü kişiler, yüzde 14,1 oran ile en az kitap okuyan yaş grubu olarak belirlendi.

EKONOMİ KİTABI DA VURDU

Türkiye'de kitap okuma oranı, tahmin edilenden daha düşük seviyede seyrediyor. Düzenli aralıklarla TÜİK, bakanlıklar, üniversiteler ve uluslararası alanda faaliyet gösteren kurumlar tarafından hazırlanan raporlar, toplumun kitap okuma alışkanlıklarıyla ilgili birçok önemli detayı ortaya koyarken geçen yıllara oranla kitap satışının da düşmesini nedeni olarak vatandaş, artan kitap fiyatlarını gösterdi. Kağıt ve baskı maliyetlerindeki artışın kitap fiyatlarına da yansımasıyla birlikte yaşanan zamların kitapları da vurduğu ülkemizde emekli bir çift olarak önceden bir ayda 4, 5 hatta daha fazla kitap aldıklarını dile getiren Fatma Polat, “Eskiden eşim benden ayrı olarak kitap alıp okurdu. Artan kitap fiyatlarıyla birlikte son 15 ayda eve iki kitap satın aldık onu da değiştirerek okuduk” ifadelerine yer verdi. Emekli Türkçe öğretmeni Ayşe Özkurt, “Son 2-3 yıla kadar aldığım hiçbir kitabın fiyatını sorgulamadan, pahalı bulmadan alırdım ve kitaplara pahalı diyenlere içten içe öfke duyardım ama şimdi kitapların fiyatlarını ben de fazla bularak kitap alamamaya başladım. Hatta eski kitaplarımı dönüp okumaya başladım. Önce hiç böyle bir şey yapmazken son iki yıldır eski okuduğum kitaplarımı okuyorum ve bu durum beni fena halde üzüyor” dedi.

KİTAPSEVERLER DİJİTALE YÖNELDİ

Geçen sene 169 Türk lirasına aldığı kitabın bu sene 339 Türk lirasından satışa çıktığını görünce şaşırdığını ifade eden üniversite öğrencisi Melih Aytaç, “Hocamızın okumamızı önerdiği bir kitabı ben de merak ederek almıştım. Sonrasında ben de beğenerek bir arkadaşıma önerdim fakat gelen zamdan haberim yoktu. Arkadaşım da kitabı almak yerine benden ödünç istedi. Sonrasında aynı kitabı dijitalde daha uyguna bulduk. Artık bir kitap ararken önce e-kitap olarak var mı diye bakıyorum ki daha ekonomik olsun” dedi. Kitap okuma sevdalısı olduğunu dile getiren Seda Yılmaz, “Altı aydır kitapçıya uğramadım. Son iki kitabı internetten satın aldım. Belediye kütüphanesine ve kitap okuma sitelerinden birine üyeyim. Son iki kitabın birini kütüphaneden diğerini dijitalden okuyorum. Ben nesil olarak kitaba dokunmayı sevenlerdenim ama hal böyle olunca keyfim azalıyor. Gazeteyi de internetten okuyorum. Takip ettiğim köşe yazarları var. Ayda 20-30 kitap alan kitaplara sahip olmayı severken fiyatların artmış olması beni de dijitale yöneltti. Artık en fazla 4, 5 kitap alabiliyorum” açıklamalarına yer verdi.