Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) düzenli olarak gerçekleştirildiği biz bize formatlı toplantılarına bu hafta yaptığı toplantıyla devam etti. Toplantıya Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) üyelerinin yanı sıra Uzman Diyetisyen Betül Ay Yılmaz da katıldı.

Toplantının başlangıcında kürsüye gelen AGİDER Başkanı Mimar Gökçen Atmaca, ülkemizde ve dünyada yaşanan küresel gıda krizi ve beslenme hakkı konusunda konuştu. Atmaca, “Beslenme hakkının; herkesin yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir şekilde ulaşmasını kapsar. Kızılderili Şefi Seatle’ın, “Beyaz adam annesi olan toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir. Son ırmak kuruduğunda son ağaç yok olduğunda son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenilemeyen bir şey olduğunu anlayacak” sözlerini hatırlatarak, “Sanırım büyük şefin bahsettiği o günlere gelmek üzereyiz. Adına ister iklim değişikliği diyelim ister küresel felaket karşımıza çıkan gerçek artık ürkütücü boyutlara ulaşmıştır” dedi.

6 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR
Başkan Atmaca, “6,6 milyar nüfusa ulaşan dünyada Birleşmiş Milletler rakamlarına göre her yıl 6 milyon çocuğun açlık ve yetersiz beslenme nedeni ile yaşamını yitiriyor. Araştırmalara göre dünyada temel yiyecek, su, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için en zengin 225 kişinin toplam varlıklarının yüzde 4’ünün yeterli olabileceği, bu miktarın ABD ve Avrupa Birliği’nde bir yılda yapılan parfüm harcamalarına eşit olduğu hesaplanmıştır” diye konuştu.

YEREL ÜRETİM DESTEKLENMELİ
Gökçen Atmaca, “Ekonomik krizler, iklim değişikliği, savaşlar, pandemiler ve sosyal eşitsizlikler gibi faktörler, özellikle düşük gelirli haneler ve kırılgan gruplar için gıda güvenliği ve yeterli beslenme sorunlarını daha da derinleştirmiştir. Bu durum küresel bir sorun olmanın ötesinde, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler gerektirmektedir. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde bu sorunun üstesinden gelebilmek için çeşitli stratejiler geliştirilmelidir. Tarımda daha verimli ve çevre dostu yöntemlerin kullanılması, su kaynaklarının daha verimli kullanılması, organik tarım ve tarımsal çeşitliliğin artırılması önemlidir. Ayrıca küçük ölçekli çiftçiler desteklenmeli ve yerel üretim teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İNSANDA 2 KİLOGRAM BAKTERİ VAR
Başkan Atmaca’nın ardından üyeler, Uzman Diyetisyen Betül Ay Yılmaz’dan ‘Gıda duyarlılıkları, eliminasyon diyetleri ve bağırsak flora bozuklukları’ konusunu dinledi. Uzman Diyetisyen Betül Ay Besin alerjisi, besin intoleransı konuları hakkında konuştu. Yılmaz, “Besin intoleranslarının nedenleri arasında; kimyasallar, tarım ilaçları, antibiyotikler, kozmetik, temizlik, dezenfeksiyon ürünleri, hızlı hazır yemekler, besin katkı maddeleri, mide koruyucu ilaçları saydı. İntoleranslara giden yolun mikrobiyotadan geçer, İnsan bağırsağında 1 trilyon hücre, bunun 10 katı bakteri olduğunu ve sağlıklı bir insanda 1,5-2 kilogram bakteri bulunur. Mikrobiyata dengesinin bozulmasının pek çok hastalığa neden olur” ifadelerini kullandı.

Toplantı Betül Ay Yılmaz’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Muhabir: Selim Çelik