Kürsel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliği dünyayı ciddi derecede tehdit etmeye devam ederken Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Peyzaj Mühendisleri Odası anlamlı bir etkinliğe imza attı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi işbirliğinde AKM Perge Salonu’nda ‘Sünger Kent Antalya’ Sempozyumu düzenlendi.  Sürdürülebilir şehircilik ve ekolojik peyzaj tasarımları konularında yeni yaklaşımlar geliştirmesi hedeflenen sempozyumda konuşan ABB Başkanı Muhittin Böcek, dünyadaki iklim krizine işaret ederken bu konuda attıkları adımları da, “Türkiye’de kurakçıl peyzaj çalışmalarını ilk uygulayan belediyeyiz. Uygulamalarımız sayesinde yüzde 50 su ve enerji tasarrufu ayrıca yüzde 30 işçilik, ilaç ve gübre tasarrufu sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz” dedi.


 
KİŞİ BAŞINA 8.3 METREKARE YEŞİL ALAN

Dünya da ve Türkiye’de iklim krizi ve buna dair sorunlar her geçen gün kendini göstermeye devam ederken bu konuda Antalya Büyükşehir Belediyesi yine bir ilki gerçekleştirerek örnek olmaya devam ediyor. İklim kriziyle beraber dünyada artan sıcaklıklara yerli ve yabancı uzmanlar kentlerdeki sorunlara karşı çözüm aramak için Antalya’da Sünger Kent Sempozyumunda bir araya geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Peyzaj Odası Mimarları Odası işbirliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Böcek, Türkiye’de bir ilkin yine Antalya’da gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Yeşil alanları arttırmanın yanı sıra iklim krizine dirençli bir kent olma noktasında Türkiye’ye örnek olan çalışmalara imza atıyoruz. 2019 yılında göreve geldiğimiz günden bu yana 2 milyonun üzerinde fidan, oluşturduğumuz hatıra ormanları, park ve yeşil alanların da katkısıyla şu anda Antalya’mızda kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 8,3 metrekaredir. Türkiye’de kurakçıl peyzaj çalışmalarını ilk uygulayan belediye olarak yüzde 50 su ve enerji tasarrufu ayrıca yüzde 30 işçilik, ilaç ve gübre tasarrufu sağlıyoruz” dedi.
 
AVRUPA ÖRNEKLERİ ELE ALINACAK

“10 bin metrekare sera alanlarımızda her yıl 10 milyon adet çiçek üretimi, 500 bin çalı bitkisi üretimi ve susuzluğa dayanıklı 1 milyon sıcak iklim çim fidesi üretiyoruz” diyen Başkan Böcek, “Mevcut çim alanlarımızda 420 bin metrekare alanı sıcak iklim çimine dönüştürdük. Sünger kent uygulamaları ile de bu çalışmalarımızı arttırmak istiyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi ile yaptığımız işbirliği kapsamında düzenlediğimiz bu sempozyumda, Sünger Kent Modelinin uygulanması konusunda Avrupa’daki iyi örnekler ele alınacak, konunun uzmanları ile uygulama yapılabilecek pilot alanlar ve metotlar belirlenecektir. Ayrıca bu sempozyum sürdürülebilir şehircilik ve doğayla uyumlu yaşam alanları oluşturma konularında fikirlerimizi paylaşmak ve yeni çözümler geliştirmek için büyük fırsatlar sunacaktır. Bu sempozyumun, sürdürülebilir şehircilik konusunda yeni iş birliklerine, yenilikçi projelere ve farkındalığın artmasına vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BİLİMİ DİNLEYECEĞİZ

Ben yaptım olduyla değil, bilimin ışığında ve ortak akılla sorunlara çözüm bulmaya devam edeceklerini de ifade eden Başkan Böcek, “Hep birlikte, Antalya’yı daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir bir kent haline getirmek için el birliğiyle çalışmaya, ortak akılla, tekniğin ve bilimin ışığında hareket etmeye devam edeceğiz. Öncelikle sempozyumun düzenlenmesinde bizimle işbirliği yapan Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan hanımın şahsında tüm yönetim kuruluna ve üyelerine, yurtdışından gelerek tecrübelerini bizimle paylaşan kıymetli uzmanlara, destek olan sponsorlara, çalışma arkadaşlarıma, tüm katılımcılara ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.2 gün sürecek sempozyumun başarılı geçmesini, burada elde edeceğimiz bilgiler ve fikirlerin, şehrimiz için önemli adımlar atmamıza yardımcı olmasını diliyorum. Sevgiyle kalın, Cumhuriyetle kalın, Atatürk ile kalın” dedi.

DOĞA TABANLI ÇÖZÜMLER


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ise, “İklim krizinin Antalyamızda yarattığı sorunların çözümü için; tüm doğal kaynaklardan en doğru şekilde faydalanma yöntemlerinden biri olan Sünger Kent prensipleri ile daha ekolojik ve sürdürülebilir bir şehir planlamanın ilk adımını sizlerle birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sünger Kent kavramı, günümüzün iklim, çevre, su kıtlığı  gibi önemli sorunlarına çözüm üretmek için 2013 yılında ilk kez Çinli bilim adamları tarafından ortaya konulmuş, doğanın su döngüsünü taklit eden, kentlerin dayanıklılığını artırmayı amaçlayan önemli ve etkili bir tasarım yöntemidir. Hızla artan kentleşme ve iklim değişikliği gibi küresel krizlerden meydana gelen felaketler için doğa temelli çözümlerle oluşturulan sünger kentler, daha dirençli ve sürdürülebilir kentsel yapılar yaratma potansiyeline sahiptir. Sünger Kent Antalya Sempozyumunda ele alacağımız konular, sürdürülebilir peyzaj tasarımları ve ekolojik peyzaj uygulamaları için büyük önem arz etmektedir. Doğa tabanlı çözümler, suyun etkin yönetimi ve kullanımı, kentlerin ekolojik dengesini koruyarak iklim değişikliği ve aşırı yağışlar gibi olaylarla başa çıkmasına olanak sağlamaktadır.  Yeşil altyapı uygulamaları, geçirgen yüzeyler ve doğal su depolama sistemleri gibi stratejiler, sünger kentlerin temelini oluştururken insan sağlığı ve ekolojik sistemlerin korunmasında da çok etkilidir” ifadelerine yer verdi.


 
 BAŞKAN BÖCEK’E TEŞEKKÜR 


“Sünger kent Antalya Sempozyumu ile amacımız, doğanın kendini yenileme ve sürdürülebilir bir döngü oluşturma kapasitesini kentsel yapılara adapte edebilmek; aynı zamanda çevresel, sosyal ve ekonomik değerleri gözeten, bütüncül bir yaklaşım geliştirmektir” diyen Başkan Kıldan sözlerine, “Antalya coğrafi ve iklimsel konumu, doğal ve kültürel zenginlikleri ile şüphesiz ki Türkiye’nin en önemli en güzel kentlerinden birisidir. Peyzaj Mimarları Odası olarak bu aşamada üzerimize düşen sorumluluğun bilinci ile Sünger Kent Projesini kentimizin güzelleştirilmesinden geliştirilmesinden sorumlu Antalya Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirerek kamuoyunun sünger kent kavramını doğru bir şekilde anlaması görevini üstlendik” dedi. Kıldan ayrıca, “Bu sempozyumun, akademi, proje, uygulama ve belediyenin sorumluluğundaki yeşil alanlarında yeni perspektifler kazandıracağına olan inancımla Sünger Kent Antalya Sempozyumu’nun düzenlenmesinde emeği geçen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e, Başkan Danışmanı Lokman Atasoy’a, Park Bahçeler Dairesi Başkanı Çiğdem Hacıoğlu’na, birlikte uyum içinde çalıştığımız Kıyı Yapıları Şube Müdürü Pelin Şahin Şimşek’e, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sünger Kent Komisyonunda yer almış tüm arkadaşlara, tüm Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Selim Çelik