Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), maaşlardan hizmet bedellerine kadar birçok kalemin fiyatını doğrudan etkileyen şubat atı enflasyon verileri ile yıllık enflasyonu açıkladı. Açıklanan enflasyon tartışmaları da beraberinde getirirken, Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney Ekspres’e enflasyon rakamları ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu.
NİSPETEN DAHA GÜVENİLİR
‘Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı tüketici fiyat endeksi aylık 2.27 yıllık olarak da 39.3 olarak gerçekleşti’ diyerek rakamları veren Güney, “Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in görevi devraldığında da enflasyon yüzde 39'du. 2 sene sonra yüzde 39 bandına yeni gelebildik. Ancak bunun daha gerçekçi bir rakam olduğunu söyleyebilirim. Zira, enflasyon sepetinin daha doğru hesaplandığı düşünüldüğünde her ne kadar soru işaretleri oluşsa da enflasyon rakamları en azından iş dünyasında, geçmiş döneme nispeten olduğunun altını çizerek söylüyorum, daha güvenilir bulunuyor” dedi.
SEBEPLERİ İYİ OKUNMALI
Enflasyonun sebebinin iyi analiz edilmesi gerektiğinin üzerinde duran EKİPDER Başkanı Reşat Güney, “Ocak ayında zamlardan kaynaklı bir yükseliş söz konusu oldu. Bu da yüzde 5 civarında bir aylık yükselişi beraberinde getirdi. Bunun yanında yılın başında sağlık harcamalarına yapılan bir zam var idi. Bunun bir kısmı daha sonraki süreçte geri çekildi. Geri çekildiği için şubat ayı enflasyonunda bir düşüş söz konusu oldu. Bu nedenleri iyi okumak gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.
KİRALAR ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTACAK
‘Enflasyonu en net etkileyen unsurlardan birisi kiralar’ diyen Başkan Reşat Güney, “Kira artışları bildiğiniz üzere 1 yıllık enflasyon ortalamasına göre hesaplanıyor Bu seneki enflasyon ortalaması yüzde 53 olarak gerçekleşti. Yani kiralara yüzde 53'lük bir zam yapılacak. Bu durumda yıllık enflasyonun yüzde 39 olduğunu düşünürsek hala kira artışları enflasyonun yüzde 15'e yakın üzerinde seyredecek. Bu da açıklanan enflasyon ile hayata yansıyan enflasyon arasındaki fark olarak da değerlendirilebilir” dedi.
3 ÖNEMLİ NOKTAYA PARMAK BASTI
Enflasyonu etkileyen en önemli diğer iki kalemin gıda ve hizmet sektöründeki fiyatlar olduğunu söyleyen Başkan Reşat Güney, “Bunun yanında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artış maalesef sürüyor. Bahsi geçen 3 noktada yani kira, gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın maalesef düşmemesi enflasyondaki düşüşün de halka yansımaması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Başkan Güney sözlerini, “Söz konusu 3 unsurun enflasyonun aşağı çekilmesinde çok büyük etken olduğunu düşünüyorum. Fiyat artışlarındaki yükselişin, yani fiyat artış hızının düşmesi için öncelikle kiralar başta olmak üzere gıda fiyatları ve hizmet fiyatlarındaki artışların dizginlenmesi elzemdir diye düşünüyorum” ifadeleri ile sonlandırdı.