GÜNDEM

Başkan Sadık Acar’dan ikinci öğretim açıklaması

İkinci öğretiminin kaldırılması hakkında açıklamada bulunan Eğitim-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Bilimin, laikliğin, kamusallığın öne çıktığı eğitim programları öne alınmalı ve buna göre çalışmalar yapılmalıdır. Eğitim hakkı engellenemez” dedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının tamamen kapatıldığını duyurdu. Eğitim-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, bu kararın aniden alındığını belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, bu tür kararları ansızın alıyor. Bu karar, öğrenciler, veliler veya ülkemiz için mi alındı?" ifadelerini kullandı.

‘KARAR DANIŞILMALI’

Eğitim-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, "Bugün devlet üniversitelerinin ikinci öğretimine kimler gidiyor? Baktığımız zaman örgün öğretimi kazanamamış, orta gelirli ve çocuğunu okutmak için gelirinden kısan çocuğunu okutan ailelerin çocukları gidiyor. Bu karar ise ne demek oluyor? Bu çocuklarımız okumasın demek. Baktığımız zaman bu orta gelirli çocuklarımızın özel üniversiteye paralı şekilde gönderme şansları yok. Bu şekilde bu çocuklarımızın geleceğini eğitimden kısıtlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdi.  Başkan Acar, kararın alınma sürecinde sivil toplum örgütlerine, sendikalara, velilere ve öğrencilere danışılıp danışılmadığını aktararak, “Bu kararlar alınırken acaba sivil toplum örgütlerine, sendikalara, velilere, öğrencilere soruldu mu? Bu kararın bizim gençlerimize faydasından çok zararı olacağı kanısındayız” dedi.

‘ÖĞRENCİLERİN FAYDASINA DEĞİL’

Sadık Acar, 2024 YKS'ye 3 milyona yakın öğrencinin girdiğini ve bu öğrencilerin meslek sahibi olabilmek için büyük bir çaba harcadığını vurgulayarak, "Daha 2024 yılında YKS'ye 3 milyona yakın öğrenci girdi. Bu öğrencilerimiz geleceği için meslek sahibi olabilmek için eğitim almak için sınavlarda ter döktü. Bu öğrencilere bir anda ikinci öğretimin kaldırıldığı duyuruldu. Bu öğrencilerin bir anda duyguları ile oynamak demektir. Bu tür eylemler gerçekleşecekse önceden planlanmalı. Gençlerimiz de buna göre yön çizmelidir" açıklamalarına yer verdi. Acar, devlet üniversitelerinin kapasitesinin zaten yeterli olmadığını, ancak birçok merdiven altı özel üniversitenin bulunduğunu belirterek, “Bakıyoruz ki zaten ülkemizde devlet üniversiteleri yeterli değil. Merdiven altı özel üniversiteler ise çok fazla var. Bu nedenle kaliteli eğitimimiz olmuyor ve işsizlik ordumuz artıyor. Eğitimin kalitesini arttırmamız gerekirken sadece yaptırımlarla bu şekilde oldu bittiler ile ilerliyoruz. Bu eğitimi yükseltmek amacıyla değil, piyasaların beklentisini sağlamak amaçlıdır" ifadelerine yer verdi.

‘EĞİTİM HAKKI ENGELLENEMEZ’

Acar, ikinci öğretimin kapatılmasıyla devlet üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin sayısının azalacağını ve kapasite düşürüldüğü için birçok insanın işsiz kalacağını da sözlerine ekleyerek, “İkinci öğretim kapatıldığı zaman, devlet üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin sayısı azalacaktır hem de kapasite düşürüldüğü için birçok insan işsiz kalacaktır. Eğer öğrenciler ile ilgili bir plan yapılacaksa bunun öncelikle altyapısının oluşturulması gerekmektedir. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekmektedir, bu çalışmalar bilim insanları ile yapılmalıdır ve sendikalar, veliler, öğrencilerle ortaklaşa bir karar alınmalıdır” açıklamalarında bulundu. Başkan Sadık Acar, “Eğitim-İş olarak biz şunu söylüyoruz; bilimin, laikliğin, kamusallığın öne çıktığı eğitim programları öne alınmalı ve buna göre çalışmalar yapılmalıdır. Eğitim hakkı engellenemez diyoruz" ifadelerine yer vererek açıklamasını sonlandırdı.