Batman, Mezopotamya'nın batısında tarihi topraklarda kurulmuş bir şehir. Bu şehir, zamanın başlangıcından beri birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı ve yüzyıllar boyu tarih sahnesine tanıklık etti. M.Ö. 3000'li yıllara kadar uzanan zamanlarda, bu topraklarda ilk yerleşimler başladı. Asur İmparatorluğu, Urartu Krallığı ve diğer eski uygarlıklar, bu verimli topraklarda kendi izlerini bıraktı. Batman’ın bulunduğu bölge, o zamanlar her yönüyle stratejik bir öneme sahipti ve tarih sahnesinde sürekli bir değişim içinde gelişiyordu. Büyük İskender’in fetihleriyle bölge, Helenistik kültürün etkisi altına girdi. Roma İmparatorluğu’nun gölgesinde, bölge halkı daha da büyüdü, şehirler kuruldu, ticaret yolları daha da gelişti. Roma ve Bizans dönemleri, Batman’a kendi izlerini bıraktı ama bu topraklar daha çok tarihi adımlar atacak, daha fazla medeniyetin ayak izlerine tanıklık edecekti.

Hezu Hazo Kaza Of Sasun The Castle Near The Village Source Victor Pietschmann Durch Kurdische Berge Und Armenische Stadte Wien 1940
Yüzyıllar sonra, İslamiyet bölgeye adım attı. Emeviler ve Abbasiler, bu topraklarda egemenlik kurarak yeni bir kültürel çağ başlattı. Bu zamanlarda Selçuklular ve Artuklu Beyliği gibi büyük Türk hükümdarları da Batman topraklarında hüküm sürdü. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu bu toprakları fethetti. Batman, Osmanlı İmparatorluğu'nun Diyarbakır Eyaleti’ne bağlı bir köyden büyüyen, gelişen bir şehir haline geliyordu. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Batman’da yeni bir dönem başladı. İlk başlarda Siirt’e bağlı bir köy olan Batman, 1957 yılında ilçe, 1990 yılında ise il oldu. Bu değişim, şehre yeni bir kimlik kazandırdı.

Batman
Batman’ın kaderini değiştiren bir başka önemli olay, 1950'lerde yaşandı. Hasankeyf yakınlarında petrol bulundu ve işte o an Batman’ın yıldızı parlamaya başladı. Petrol, bir zamanlar kıt kaynaklara sahip bu bölgede zenginliğe giden yolun kapılarını araladı. Şehir hızla gelişti, insanlar yeni iş alanları buldu, ekonominin temeli petrol üzerine kuruldu. Batman’ın adı, sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında duyulmaya başlandı. Batman Petrol Rafinerisi kuruldu, yeni sanayi tesisleri inşa edildi, ticaret büyüdü. Petrol, sadece ekonomik kalkınmayı değil, şehri dönüştüren, yeni bir kimlik veren bir güç oldu.
 

PEKİ, BATMAN’IN İSMİ NERDEN GELİYOR?

1515 yılında, 4. Murat'ın Bağdat Seferi sırasında büyük hizmetlerde bulunan Turhan oğlu Mahmut Paşa'ya, Batman Suyu ile Botan Suyu arasındaki Elekhan adı verilen bölge verildi. Zamanla Elekhan ismi halk arasında telaffuz değişikliğine uğradı ve önce Elah son olarak da İluh'a dönüştü. İluh, bir köy olarak kayıtlara geçti ve Siirt vilayetine bağlı Elmedin kazası sınırları içinde varlığını sürdürdü. Bölge 1950’li yıllarda Batman adıyla ilçe oldu. Batman ilinin adı, bölgedeki Batman Çayı'ndan geliyor. Batman Çayı, şehri ikiye bölen ve çevresindeki yerleşimlere hayat veren önemli bir su kaynağı olarak öne çıkıyor. Bu çayın adı, zamanla şehre de verildi ve Batman ismi böylece halk arasında yayılmaya başladı.

3A12A45D Bac0 1808 F46C 5B2214D04A1E

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK