RAMAZAN ayındaki uzun süreli açlık döneminden sonra bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğiliminde bulunuluyor. Misafirliğe gidilen evlerde ise ikram edilen şeker, çikolata ve şerbetli tatlıların bayram boyunca bilinçsize tüketilmesi ise sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bayramda aşırı yeme eğiliminden uzak durulmasını tavsiye ediyor.

ÖLÇÜLÜ TÜKETİM ÖNEMLİ

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında oruç tutanların bayramda aşırı yiyecek tüketmemeleri ve özelliklede tatlıya fazla yüklenilmemesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor. Özellikle bayramda beyaz un, şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiği tavsiyeler arasında.  Ramazan’ın bitmesi ile normal beslenme düzenine geçilen günlerde ise; ziyarete gidilen eş, dost, akrabanın hazırladıkları kalorisi yüksek ikramlarla karşılaşmak mümkün. Bayram kültürünün vazgeçilmezi çikolata ve şerbetli tatlılarsa yüksek şeker oranına sahip. Uzmanların uyarısına göre bayramda ziyaret edilen yerlerde, yapılan ikramların ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.

AZ MİKTARDA TÜKETİM

Misafirliğe gidilen yerlerde, yapılan ikramların ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. İkramları geri çeviremediğiniz takdirde az miktarda tüketim yapılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Eğer alternatif varsa ikramların hafif olanlarının tercih edilmesi sağlık açısından büyük önem arz ediyor.  Fazla miktarda şeker tüketilmesi hem fazla kalori alımına hem de diş sağlığı, sindirim ve bağırsak problemleri açısından da sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor. Bu sebeple bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi mümkün olduğunca çevrenin ısrarlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışılması gerekiyor.

SÜTLÜ TATLILARIN TERCİH EDİLMESİ GEREKİYOR

Eğer alternatif varsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve hafif tatlıların tercih edilmesi de önerilenler arasında.  İkramı geri çeviremeyip şeker, çikolata ve şerbetli tatlılara maruz kalınırsa ikramın ardından bir çay bardağı süt veya bir-iki yemek kaşığı yoğurt veya bir bardak ayran tüketerek şeker seviyesi dengelenebilinir.  Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri (baklava, börek vb.)  gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır.

HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin