EKONOMİ

Bayramda yaya kaldık

Kurban Bayramı tatili yaklaşırken, otobüs bilet fiyatlarındaki artış, memleketine gitmek isteyenleri düşündürmeye başladı. Yükselen akaryakıt fiyatları ile birlikte otobüs bileti ücretleri de ciddi anlamda arttı

9 günlük Kurban Bayramı tatilini memleketinde geçirmek isteyenler pahalı otobüs biletleri ile karşı karşıya kaldı. Yükselen akaryakıt fiyatları ile birlikte otobüs bileti ücretleri de ciddi anlamda artmış durumda. Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre Antalya- İstanbul arası şehirlerarası otobüs yolcu bilet fiyatları 550 ile 600 lira arasında değişirken İzmir 400, Ankara 350, Trabzon ve Van ise 750 liraya kadar çıkıyor. Türkiye Otobüsçüler Derneği (TOFED) Başkan Vekili Erdem Yücel, düşük bilet fiyatlarının sektör için daha iyi olduğunu belirterek, “Düşük fiyatlar daha fazla sefer anlamına gelir ve bu da sektörümüz için daha fazla iş demektir. Ancak son dönemde yaşanan maliyet artışları bizi zorluyor” dedi. Havayolu taşımacılığındaysa bilet fiyatları, otobüs fiyatlarının yaklaşık 4 katı.

Yakıt fiyatlarındaki yükseliş, araç bakım masraflarındaki artış ve personel giderlerindeki maliyet artışının otobüs işletmelerini zorladığını belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkan Vekili Erdem Yücel, “Artan maliyetler ve bayram dönemlerinde yoğun talep nedeniyle otobüs bilet fiyatlarında yüzde 10 ila 15 arasında arttı. Dövizdeki artış ve akaryakıta gelen zam oranlarına baktığımızda sektör olarak gelen zamları vatandaşa aynı oranda yansıtmıyoruz. Bizim de sektör olarak müşterilerimizin taleplerine cevap vermemiz gerekiyor. Vatandaşların seyahat etme hakkının korunması için şehirlerarası ulaşım sektörün sorunları ve çözümüne destek verilmesi önem taşıyor. Yurtiçinde en ücra köşelere dahi ulaşan bu sektör şu anda ülke de en ucuz ulaşımı sağlayan sektörleri başında geliyor. Uçak bilet fiyatları şu anda otobüs bilet fiyatlarının 4 katına kadar çıkmış durumdadır. Her yıl milyonlarca vatandaşı taşıyan şehirlerarası otobüs taşımacılığı, ulaşım sektöründe Türkiye’nin bel kemiği konumdadır. Bu nedenle sektördeki talep ve çözümüne dair atılacak her adım vatandaşın lehine olacaktır” şeklinde konuştu.

Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve diğer deprem bölgelerine yoğun bir talep olduğunu söyleyen Yücel, “Deprem sonrasında farklı şehirlere gitmek zorunda kalan yüz binlerce vatandaş, bayramı memleketlerinde geçirmek için yoğun talebi var. Biz depremin ardından TOFED olarak bir seferlik düzenlemiştik. Depremin ardından o bölge de mahsur kalan ve farklı şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız için ücretsiz otobüs seferleri yaparak İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına taşıdık. Depremin üzerinden yaklaşık 4 buçuk ay geçti. Çok sayıda depremzede vatandaşımız doğal olarak bu bayramı memleketlerine giderek orada zaman geçirmek istiyor. Bayramlarda taşımacılık sektöründe fazladan bir yoğunluk olurken deprem bölgesi için kapasitenin çok daha üstünde bir talep var. Firmalara buralara ek seferler koyarak olası yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçmeye çalışıyor” dedi.