Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya Tabip Odası eski başkanı Dr. Taha Karaman, Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun hekimlerle ilgili açıklamalarını ve randevu taleplerinin kabul edilmesini olumlu bulduklarını ifade etti. Hekimlere ve sağlık çalışanlara yönelik artan şiddet olayları sonrasında hekimlerin artık saygı beklemediklerini fakat saygısızlık da istemediklerini ifade eden Dr. Karaman, Bakan Memişoğlu’nun hekimlerin yönelik, “Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük” açıklamasını olumlu ve güzel bir gelişme olarak bulduğunu ifade etti.

'AÇIKLAMARI OLUMLU BULUYORUZ'
Türkiye’de son yıllarda giderek artan hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına paralel olarak sağlık alanının her kademesinden kişinin de yurtdışına gitmesine neden oldu. Özellikle çok sayıda hekimin iyi hal belgesi alarak ve sayınında her yıl katlanarak yurtdışını tercih etmesi Türkiye’deki hekim açığını doğururken yakın zamanda göreve başlayan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun özeleştiri yapmasına neden oldu. Bakan Memişoğlu’nun Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük” açıklamalarının ardından Antalya Tabip Odası eski başkanı Dr. Taha Karaman, hekimlerle ilgili açıklamalarını olumlu karşıladığını belirterek, “Özellikle son 5-6 yılda hekimlerin ve sağlık alanındaki sorunları konuşmak için Sağlık Bakanlığı’ndan randevu taleplerimiz hep geri çevrildi. Uzun zaman sonra Bakan Memişoğlu’nun, hem açıklamalarını hem de Tabip Odası’nın randevu talebini kabul etmesi olumlu bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.

Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman

'SAYGISIZLIK İSTEMİYORUZ'
Dr. Karaman ayrıca sağlıkta artan şiddete yönelikte, “Hekimler artık saygı beklemiyorlar fakat saygısızlık da istemiyorlar” ifadelerini kullanırken, “Hukuk sistemindeki caydırıcı cezaların yetersiz olması hekimleri de şiddete karşı savunmasız kılıyor” dedi. Karaman, “Hekimleri görevi başındayken koruyucu bir uygulamanın da olmayışı hekimlerin birçoğunun yurtdışına gitme tercih nedenlerin arasında geliyor. Hekimlere dayatılan performans ve hasta sayısına göre prim ise hekim-hasta ilişkisi yerini hasta-müşteri ilişkisine çevirmiş durumda” dedi. Randevu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Dr. Karaman, “5 dakikada 1 hastaya bakma dayatması koruyucu ve önleyici sağlık hizmetinin önüne geçerek tedavi hizmetine dönmüş durumunda iken bunun tam aksi önleyici hizmetlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir. 5 dakikada 1 hastaya bakma dayatmasının en çarpıcı örneklerinden biri de psikiyatri alanında yaşanıyor. Sizden, 5 dakikada hastayı dinleyip, anlayıp ve tedavi için bir sağlık hizmeti vermeniz bekleniyor. Diğer bölümlerde bu mümkün olmadığı gibi psikiyatri gibi bir alanda bu hiç mümkün değilken şu anda hekimlerin yaşadıkları durumu göstermesi açısından önemlidir” dedi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ